Europeiska museum

Sevärdheter

Jag fortsätter att botanisera i europeisk kultur. I går var det TV-serier och idag presenterar jag europeiska museum. Det finns massor av bra museum runt om i Europa. Louvren, British museum och Sixtinsta kapellet är några giganter. Jag listar här fem av mina favoriter. De är olika stora och olika berömda och ligger alla i olika länder i Europa.

Eremitaget i S:t Petersburg, Ryssland

Vinterpalatset med Erimitaget i S:t Petersburg

Det underbara konstmuseet Eremitaget i S:t Petersburg finns i denna vackra byggnad, Vinterpalatset. Det här är inte världens bästa bild, men jag har tagit den själv när jag var där 2001. Jag brukar alltid råga ut för besvikelser på konstmuseum och den här gången var det en känd Rodin-skulptur som var utlånad (men såg å andra sidan en i London några år tidigare på Tate Gallery, så det gick ingen större nöd på mig).

Schönbrunn i Wien, Österrike 

Slottet Schönbrunn i Wien

Kejsarfamiljen i Habsburgska riket har intresserat mig mycket, speciellt för Österrikes stora stolthet, kejsarinnan Sissi som var en ganska självständig kvinna med dåtidens mått mätt. Schönbrunn är deras sommarresidens som ligger en bit utanför centrala Wien (men man kommer lätt dit med tunnelbana). Jag tog den här bilden när vi var där 2008 och det var faktiskt februari även om det ser ut att vara mer vår än så.

Pompeji utanför Neapel, Italien

Pompeji

I så många år längtade jag etter att få se Pompeji. Min mamma hade berättat allt om det när jag var tonåring, men det dröjde till 2010 tills jag fick se det och jag blev inte besviken. Det är ett gigantiskt, fantastiskt utomhusmuseum med både återuppbyggda hus och genuina ruiner. Här ser ni en gata med övergångsställe som upphöjda stenar lite längre bort i bild. Anledningen till dem var att det var så mycket skit och vatten på gatorna så att folk behövde stenarna för att komma undan smutsen.

Ockupationsmuseet i Riga, Lettland

Ockupationsmuseet i Riga

I denna fruktansvärt fula byggnad ryms kanske Lettlands mest intressanta museum, Ockupationsmuseet. Det handlar om den sovjetiska ockupationen och berör tiden från andra världskriget fram till 1991. Artiklar från svenska tidningar finns med och de handlar förstås om Baltutlämningen.

Thomas Manns sommarhus i Nida, Litauen

Tomas Manns hus i Nida

Detta underbara hus finns i Nida på Kuriska Näset i Litauen. Där tänkte sig författaren Thomas Mann tillbringa sina somrar och skriva många böcker. Det blev tyvärr inte rikgit som han tänkt sig. Han köpte huset 1930. Sedan kom nazisterna (Kuriska näset var då tyskt) och efter det kommunisterna och efter 1933 återvände han aldrig. Huset står kvar och det är otroligt mysigt med en vidunderlig utsikt. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi. Har du inte det borde du fundera på det för Kuriska Näset är en mycket vacker plats.

#europafest2016

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

    Åh, vad jag blir sugen på att resa!
    Pompeji har jag i alla fall varit i.

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

      Lettland och Litauen är ju nära och platser jag starkt kan rekommendera! Förut gick det direktflyg från Köpenhamn till Palanga på Litauens kust, bara 20 minuter från Kuriska näset, men tror inte att det bar sig tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.