Europeisk konst – #konstonsdag

Idag ska jag presentera fem kvinnliga konstnärer. Europeisk konst är dagens kulturtema, tidigare har jag presenterat TV och museum. Idag blir det lite övervikt på Sverige och Norden, men jag har hittat två från andra europeiska hörn.

Hilma af Klint, Sverige

Hilma af Klint tavlor

Hilma af Klint (1862-1944) var pionjär inom den abstrakta konsten, men hon visade under sin livstid aldrig upp något av sina 1000 konstverk. Hon trodde inte världen var mogen för abstrakt konst än. Idag är hon en viktig del av den svenska konsthistorien.

Niki de Saint Phalle, Frankrike

Niki de Saint Phalle: Hon

Niki de Saint Phalle är en intressant feministisk konstnär som fått stort genomslag i Sverige tack vare sin installation Hon på Moderna Museet 1966. Idag syns henne färgglada skulpturer utanför museet.

Helene Schjerfbeck, Finland

Konvalescenten

Helene Schjerfbecks målning Konvalescenten var med i Bamse när jag var liten. Den gjorde stort intryck, även om jag först inte tyckte om den alls. Idag älskar jag bilden och Schjerfbeck är en av mina favoritkonstnärer.

Anna Ancher, Danmark

Verk av Anna Ancher

Av Skagenmålarna är det männen, främst Peter Krøyer och Michael Ancher som är de mest kända. Anna Ancher var gift med Michael och även hon var konstnär. Bilden ovan tog jag själv på Skagenmuseet när jag var där 2011. Min favorit är den längst ner till vänster. Jag fotade samma fönster från utsidan när jag var där. Anna och Michael Ancher fick en dotter, Helga, som också blev konstnär och finns på Skagenmuseet.

Vanessa Bell, Storbritannien

Interiör med bord

Vanessa Bell var en för mig helt okänd konstnär innan jag skulle presentera fem europeiska konstnärer. Min man tipsade om Bloomsburygruppen, som jag såklart känner till och genom  lite googlingar hittade jag Vanessa Bell, som var syster till Virginia Woolf. Konstverket ovan kallade hon Interiör med bord och är från 1921. Det verkar som att verket finns på Tate Gallery i London. Nästa gång jag är där ska jag besöka det museet igen. Det var 18 år sedan jag var där sist.

#europafest2016

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Visst var det väl ytterligare en av Helene Schjerfbecks bider som var med i Bamse? Den gjorde stort intryck på mig också. Jag minns den första besvikelsen över att den medföljande affischen inte var en Bamseaffisch. Men så här i efterhand är det något jag verkligen minns. Modigt av Rune A att ta med henne i tidningen.

    1. Ja, så var det! Och jag minns också besvikelsen, men man också. Den har gjort stort intryck på oss båda. Så lustigt egentligen. Och ja, modigt!

  2. Tycker verkligen om Hilma af Klint och vi verkar ha läst samma Bamsetidning … Vanessa Bell visste jag nästan ingenting om förrän jag såg serien om systrarna i mellandagarna. Jag blev verkligen nyfiken.

    1. Alla i vår ålder verkar minnas den där Bamsetidningen! Åh, är så arg för att jag missade det serien. Borde nog se den i efterhand. Jag blev väldigt nyfiken efter att ha gjort lite research så nästa gång i London får det nog bli ett besök på Tate Gallery!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.