En spaning om manlighet och att känna sig hotad som man

Damiano David 2018

Damiano David 2018.

Här kommer en spaning om manlighet och att känna sig hotad som man. Jag såg en tweet om att män känner sig så hotade av italienska sångaren Damiano David att de är tvungna att spinna vidare på skämtet om att han drog en lina i greenroom under Eurovision. Ja, det ser ut som att han drar en lina, men de flesta tänkande människor borde ändå dra slutsatsen om att han inte gör det. Hur skulle han fått in det till greenroom och varför skulle han göra det i sändning?

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Damiano David/Måneskin (@ykaaar)

Som reaktion på tweeten att det bara handlade om avundsjuka för att svenska kvinnor tycker att Damiano David är snygg, kom en lång harang från olika män om att han minsann var 22 och att ”kärringtwitter” skämdes när de fick veta. Jag kände direkt att historien upprepar sig. Det är något mellan svenska och italienska män. Och det är något med att svenska kvinnor föredrar en tuff hårdrockare i mascara. Svenska män verkar känna sig hotade (nej, såklart inte alla män, det fattar ni säkert).

Daði Freyr - 2021 Press Shot - 10 Years_credit-BirtaRán

Daði Freyr – 2021 Press Shot – 10 Years_credit-BirtaRán

Jag kunde inte låta bli att jämföra med den isländska sångaren Daði. Många kvinnor har uttryckt att han är snygg. Det finns inte många reaktioner från män på det. Det är förmodligen inte lika hotfullt att vara en universitetsutbildad nörd, visserligen lång, men gift med en lika nördig kvinna som låten han skrivit handlar om. Att sjunga att man är lyckligt gift är troligtvis inte heller lika hotfullt som att sjunga om att röka cigg och hålla käften. Dessutom sitter han i greenroom (eller hotellrummet, eftersom de var covidisolerade) och pussar sin fru.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Daði Freyr (@dadimakesmusic)

Det kan givetvis vara en övertolkning från min sida, men när svenska män går igång på att kvinnor gillar italienska/sydeuropeiska män, blir jag road. Damiano David är ju allt som de flesta svenska män inte är. Han är en modern och uppdaterad version av den gamla strandraggaren från 70- och 80-talen. Han är både klassiskt snygg och samtidigt androgyn med feminina attribut. Då passar det ju fint att klistra på honom sådant som svenska kvinnor förmodas inte gilla – droger.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Damiano David/Måneskin (@ykaaar)

Som sagt är detta en spaning, som inte gäller alla män eller ens en majoritet, men är det inte lite roligt att flera män fortfarande känner att de måste trycka ner männen från medelhavet för att själva kunna känna sig lite bättre? Kan det i grunden ligga något här om att både nordiska och italienska män anses av kvinnor världen över vara extra snygga? Och att dessa stereotyper står ganska långt ifrån varandra? Kanske är det klassisk rivalitet som gör att Damiano, men inte Daði utgör ett hot mot den egna manligheten för den svenske mannen.

Jag ber om ursäkt för att jag är såhär ytlig i ett inlägg, men meningen är inte att diskutera vem som är snygg och vem som inte är det, utan mer vad det är som triggar vissa män när det kommer till kvinnors beundran av män, speciellt män från andra länder. Sedan ska vi ju inte prata om vad som skulle hända om en mängd svenska kvinnor skulle ge uttryck för att en man från mellanöstern var snygg. Ni anar nog vad som skulle fylla flödena då. Damiano kom i ett sådant perspektiv lindrigt undan med anklagelser om kokainmissbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.