Om manlighet på fars dag

Andreas, Hugo och Selma dansar ringdans

Pappan och mina barn. Andreas, Hugo och Selma dansar ringdans. Oktober 2017.

Fars dag och jag ska prata manlighet. Jag har såklart ringt min pappa idag. Vi har också firat mina barns pappa genom att låta honom laga gåsmiddag till hela hans storfamilj. Man skulle kunna tro att det var ett straff, men inte för just denna pappa. Kulturkollo har haft mannen som tema hela veckan, men jag har inte hakat på det. Förrän nu. Jag tänkte att jag skulle skriva lite om mitt manlighetstema.

Jag skrev tidigare om att jag ville läsa böcker om manlighet och om män som gör upp med mansrollen. Jag kickade igång temat genom att läsa Isobel Hadley-Kamptz bok Om sport och våld. Den är visserligen skriven av en kvinna, men jag tyckte ändå att den räknas då den belyser mansrollen ur ett sportperspektiv.

Jag gick sedan vidare men den bok som utlöste hela idén, Kärlek liksom av Johannes Ekholm. Mannen som gör upp med sin pappa, den berömda författaren som kallas Finlands Kanusgård. Bra bok på tema uppgörelse med mansrollen, måste jag säga.

Jag har också läst Med uppenbar känsla för stil av Stephan Mendel-Enk, som många rekommenderat. Den var fantastiskt bra, men jag måste smälta den lite till för det känns som jag just nu inte skulle göra den rättvisa i en recension. (Liten kul bonusgrej: Jag lyssnade på boken när jag skruvade ihop en IKEA-möbel, dvs utmanade min egen könsroll.)

Sedan har jag satt ihop en liten att-läsa-lista. Jag kommer kanske inte att läsa alla, men här kommer några jag själv hittat och de böcker jag fått tips om och som jag tyckte lät intressanta:

Joao Paulo Cuenca – Kroppsligheten

Hampus Nessvold – Ta det som en man

Erik Helmerson – Den onödige mannen

Johan Nilsson – Koka makaroner

Jón Kalman Stefánsson – Himmel och helvete

Jag tar fortfarande gärna emot tips. Helst om romaner från olika delar av världen, skrivna av män och som erbjuder en annan syn på mansrollen.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Stephen Fry! Till exempel ”Making history”.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna13 november, 2017 kl. 02:09
    Författare
   • Svara

   Ja, att jag inte tänkte på det själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.