Dimkovska, Lidija; Dikter; 2011-2012

Lidija DimkovskaLidija Dimkovska är en makedonsk poet född 1971. Hon skriver mycket om relationer mellan män och kvinnor och i en intervju säger hon att relationer intresserar henne och på frågan om det är en feministisk vinkel på hennes dikter svarar hon mer eller mindre ja. Jag har läst fem av hennes dikter. Den första, från 2012, hittar ni här och de andra fyra, från 2011, här. Jag hittade henne för att in svägerska, som är till hälften makedonska, letade upp kvinnliga författare från Makedonien på mitt uppdrag. Jag är mycket glad att hon gav mig det namnet.

Det är modernt och det är ironiskt och jag tycker att det känns som att det är skrivet av en poet som är lika gammal som jag (och ja, det skiljer ju bara sex år mellan oss). Det roliga är att hon är från Makedonien och jag från Sverige och ändå kan jag känna igen mig så mycket i det hon skriver. Jag är helt såld på Dimkovskas lyrik. Här är några rader som jag föll för i dikten Decent girl:

The fashion of the Orientals
comes back in a package of diet food.
And bless me while I’m still a decent girl.
Tomorrow or the next day I’ll lose my sinful ways,
I’ll wear embroidered blouses from the Ethnographic Museum
of Macedonia, and someone will have to pay for them.

Jag är nu lite ledsen över att det inte finns något översatt till svenska. Det som är översatt till engelska är inte mycket heller. Jag vill ha mer! Någon som har tips om var jag kan finna det?

2 kommentarer

2 pingar

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
  • malin21 mars, 2014 kl. 11:49
  • Svara

  Hej!
  TRäffa Dimkovska på Litteraturhuset Göteborg söndag 30 mars kl 13-16!
  hälsn malin

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

   Vad synd att jag inte bor i Göteborg!

 1. […] « Dimkovska, Lidija; Dikter; 2011-2012 […]

 2. […] Lidija Dimkovska – Dikter (Makedonien) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.