Recension: Molloy, Aimee; Den bästa mamman; 2018

Den bästa mammanJag fick Den bästa mamman av Aimee Molloy och tvekade ganska länge om jag skulle läsa den. I centrum av handlingen står ett bortrövat barn, men jag fick vissa hintar om att det skulle gå bra att läsa den så tillslut tog jag mod till mig. Boken kom ut på svenska i sommar på HarperCrime.

En mammagrupp i New York träffas ofta i en park. En dag bestämmer de sig för att gå ut utan barnen på en bar. Winnie övertalas att följa med och kvällen slutar med att hennes son Midas rövas bort från hemmet. Fallet får stor uppmärksamhet och tre av mammorna – Francine, Nell och Colette – blir djupt engagerade i försvinnandet.

Samtidigt som vi får följa de tre kvinnornas våndor över försvinnandet får vi följa med i deras vardagar. Nell och Colette har jobb att gå tillbaka till och Francie bekymrar sig för att hon inte har något jobb. Frågan om amerikansk föräldraförsäkring, eller snarare avsaknad av den, kommer upp och är genom hela boken starkt ifrågasatt. Det handlar också mycket om den nya mammarollen och ångest och känslor som kommer med den.

Den bästa mamman är nästan mer ett mysterium än en regelrätt deckare. Vad var det egentligen som hände den där utekvällen? Alla tre kvinnorna försöker att minnas och tillsammans med mammagruppens enda man, Totem, försöker de lösa mysteriet. Men istället för att komma närmare lösningen, verkar de glida allt längre från varandra och snart kan de inte lita på varandra längre, men mitt i allt kaos börjar det klarna för någon här och för en annan där.

Jag gillade den här boken mycket. Som sagt är det mycket av ett mysterium. Jag trodde jag löste det redan på första sidan, men är glad över att jag hade fel även om jag nosade på lösningen. Bokens feministiska kvaliteter övervägde en eventuell besvikelse för att nästan han rätt för vägen var viktigare än målet i den här boken.

Själva bortförandet av barnet, som är kärnan i boken, var skriven med en distans så att varje småbarnsförälder kan läsa boken. Det var annars många igenkänningsögonblick för mig som småbarnsmamma som skuldbeläggande (får mammor verkligen lämna sina barn hemma och dricka alkohol???), dubbelbestraffning (både jobbet och familjen behöver en) och pressen att man snabbt ska bli snygg och ha sex. Det finns många skäl till att läsa den här boken, men att den är feministisk och spännande är ändå det viktigaste.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Och dagarna går

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.