Dagens EM-böcker: Grupp C

Idag ska jag ta mig an fyra nya länder och hoppas att jag kommer ihåg allt jag läst och slipper uppdatera stup i kvarten.  Idén om EM-böcker har jag fått från Enligt O.

Spanien

Jag har läst förvånansvärt lite från Spanien. Senast var nobelpristagaren Camilo José Cela och boken Pascual Duartes familj. En av mina favoritförfattare (som är man och skriver om män och därför inte recenseras här) är Carlos Ruiz Zafon och jag har läst både Vindens skugga och Ängelns lek. Den förra älskade jag och är en av de bästa böcker jag läst. Underbar skildring av Barcelona dessutom, en stad jag har kvar att besöka. Har jag verkligen inte läst fler böcker från Spanien?

Italien

Jag läste för längesedan och tycke mycket om Susanna Tamaros Gå dit hjärtat leder dig. Den borde jag kanske läsa om och recensera här. Jag är väldigt sugen på den relativt nya boken Stål av Silvia Avallone som ska vara en berättelse om ett annat, lite tristare och fattigare Italien.  Jag pluggade italienska på gymnasiet, men det var inte direkt på den nivån att vi klarade av att läsa böcker. Det finns några nobelpristagare jag ska läsa och som jag ser fram emot; Grazia Deledda, Luigi Pirandello och Salvatore Quasimodo. Italienare som jag faktiskt här läst är Umberto Ecco (Rosens namn) och Macciavelli (Fursten). Jag har även läst den fantastiska boken Pompeji av Mary Beard och samma titel av Maja Lundgren (inte lika fantastisk, men bra).

Irland

Chick lit-drottningen Marian Keyes både är ifrån och skriver om Irland. Vattenmelonen är den bästa, men jag har läst de flesta. Frank McCourts barndomsskildring Ängeln på sjunde trappsteget var en succé när den kom och jag gillade den, även om jag inte tyckte att det var den bästa bok jag hade läst. Jag har tragglat mig igenom den trista potens Seamus Heaneys dikter och Samuel Becket väntar på min nobelpristagarlista.

Kroatien

Min favoritförfattare Slavenka Drakulic är från Kroatien och jag har läst det mesta hon har skrivit inklusive fem böcker jag recenserat här. Jag har även läst En historia om Balkan av Sanimir Resic som är en gedigen skildring om Balkans historia från antiken och framåt. Resic är uppvuxen i Sverige, men har sina rötter på Balkan.  En otroligt bra bok som alla  som är intresserade av Balkan borde läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.