Chiziane, Paulina; Kärlekens ärr; 1994

Mocambique berättarJag har läst de två novellerna ut Moçambique berättar: Kärlekens ärr som är skrivna av kvinnliga författare. Jag recenserar dem en och en.

Paulina Chiziane är född 1955 och var den första kvinna att ge ut en roman i Moçambique. Kärlekens ärr är en kvinnas berättelse om hur hennes liv hade kunnat sluta lika fruktansvärt som de kvinnor som dödad sina barn i förtvivlan över att de är ensamma, utstötta och fattiga. Hon berättar sin livs historia för dem som fördömt barnamörderskor, men hennes historia slutar lyckligt. Mycket lyckligt. Novellen har en tydlig sensmoral att inte döma dem som redan är tillräckligt dömda av andra. Kvinnor får inte välja vem de ska gifta sig med, kan förvisas från sin familj om hon blir med barn och andra människor kan utnyttja henne fritt.

Kärlekens ärr är en feministisk novell om kvinnors hårda levnadsvillkor på vissa håll i världen. Det är också en berättelse om hur kärleken kan övervinna allt och att det kan sluta riktigt lyckligt om man bara tillåts gå sin egen väg.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.