Bredvidläsning: Laroui, Fouad; Den mystiska målningen; 2015

Den mystiska målningenJag har läst del fyra i tidskriften Karavans novellserie Karavan Noir. Det är den marockanska författaren Fouad Laroui och novellen Den mystiska målningen. Novellen passar väl in på två av mina utmaningar just nu, att läsa från nya länder och att läsa från Medelhavet. Novellen utspelar sig visserligen inte vid medelhavet, utan i Marrakech, men det är landet som räknas.

En poliskommissarie sitter på en restaurang, samma restaurang som varje lunch, och stirrar på en tavla. Han får höra att målaren tagit sitt liv och när han får veta vem som lade ner utredningen, väljer han att gå till botten med det som hänt. Hans efterforskningar leder till en lönnvägg i ett gammalt hus och ägarna låter honom riva den för att se vad han kan hitta.

Den mystiska tavlan är en lite spännande deckarhistoria i fickformat. Den innehöll också en moralkaka åt rätt håll, så att säga. Jag tyckte mycket om den här historien som osade Marrakesh, trånga labyrintgränder och kryddiga dofter. Jag har själv varit där, så jag vet precis hur mysigt och hur kaosartat det är i verkligheten.

Det här var del fyra i Karavan Noir. Här är de andra recensionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.