Bokutmaning: EU-länderna

EU:s medlemsstater i form av en blomrabatt i Riga 2009

EU:s medlemsstater i form av en blomrabatt. Kroatien saknas, men inte Slovenien. Vi fick titta från marken och såg då att Slovenien representerades små grönblå blommor, omöjliga att se från ovan. Riga 2009.

Jag har som ambition att läsa mig jorden runt. En idé med en sådan mastodontutmaning är att börja med närområdet. Jag tänkte därför under hösten och våren skriva lite om vad jag läst från EU:s medlemsstater. Jag kommer kanske inte alltid läsa en ny bok inför varje land, men jag tänkte ge er en inblick i litteratur av kvinnor från alla länderna. Utmaningen kallar jag EU-läsning.

Vissa länder kommer att bli lätt och en plätt, medan andra kommer att kräva mycket research och förmodligen läsning på andra språk. Ambitionsnivån om mängd böcker/noveller/dikter från varje land, styrs av storlek på landet och tillgång till kvinnolitteratur. Exempelvis är det inte ok att bara läst en författare från Italien, medan det är fullt tillräckligt från Bulgarien.

Med oregelbundna mellanrum kommer en presentation av ett EU-land. Jag tar dem i bokstavsordning. Nedan kan du se hur mycket utmaning det blir för mig med respektive land. Häng gärna på och/eller ge mig tips där jag behöver fylla luckor.

Belgien: Har bara läst barnboksförfattaren Kitty Crowther och det känns faktiskt lite pinsamt.
Bulgarien: Det blir en utmaning!
Cypern: Läser just nu en cypriotisk författare, med tanke på den här utmaningen.
Danmark: Har läst massor.
Estland: Min utmaning Fokus: Baltikum gav mig en hel del.
Finland: Har läst massor.
Frankrike: Har läst massor.
Grekland: Har läst Tranans grekiska novellsamling och Sapfo.
Irland: Har läst pinsamt lite och i stort sett bara chick lit.
Italien: Har läst pinsamt lite.
Kroatien: Slavenka Drakulic är en favoritförfattare.
Lettland: Min utmaning Fokus: Baltikum gav mig en hel del.
Litauen: Min utmaning Fokus: Baltikum gav mig en hel del.
Luxemburg: Det blir en utmaning!
Malta: Det blir en utmaning!
Nederländerna: Har läst pinsamt lite.
Polen: Det borde väl inte vara så svårt att hitta något?
Portugal: Det borde väl inte vara så svårt att hitta något?
Rumänien: Har läst en del.
Slovakien: Har läst en novell av kvinna född i Slovakien, tveksamt om det finns mer.
Slovenien: Det blir en utmaning!
Spanien: Ha numer läst massor.
Storbritannien: Har läst massor.
Tjeckien: Har läst en del, varav hyfsat mycket av Petra Hůlova.
Tyskland: Har läst massor och mer blir det nu till hösten.
Ungern: Har en bok i bokhyllan!
Österrike: Jag borde läst mer eftersom jag bott där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.