Bokmässan 2021: Yttrandefrihetstorget och demokratiseminarium

Yttrandefrihetstorget på bokmässan

Demokrati var ett av bokmässans stora teman 2021 och jag bevakade det ganska så flitigt eftersom jag var där för Tidningen Nu , som är en politisk tidning och vars läsare inte sällan är otroligt intresserade av demokrati- och yttrandefrihetsfrågor. Jag träffade Simona Mohamsson och besökte seminariet med henne om situationen i Hongkong och det kommer en större artikel om det senare.

Först måste jag bara säga att Yttrandefrihetstorget, där många av demokratiseminarierna ägde rum, var ett digitalt torg. Det ni ser på bilden ovan var min vy från min sittplats. Det sitter folk bakom och blir filmade. För att se dem fick jag titta på en monitor eller ställa mig upp. Det kändes som att studioplatser där var helt överflödigt.

Det mest intressanta seminariet lyssnade jag på i efterhand och det handlade om demokrati och desinformation på internet. I tidernas begynnelse var internet den stora frihetssymbolen men Applebaum menar att det inte längre är så. Istället för att debattera människa till människa, är vi på internet idag med delningar och likes. Mycket styrs av ryska propagandamaskiner och desinformation. Applebaum vill se nya plattformar som är mer kontrollerade och jämför med matmarknaden där vi har infört regleringar. Sofi Oksanen var också med i seminariet och häll med till stor del.

Jag vet inte om det är rätt väg att gå med offentliga plattformar, men det är en viktig och intressant diskussion. Den största risken är ju att ingen kommer att vara intresserade av att använda dem och så länge Facebook och Twitter finns och används, så kvarstår ju problemet med desinformation.

Bilden ovan är från ett seminarium om Belarus med Kalla Kniivilä och Stefan Ingvarsson. Det var också intressant, även om jag inte orkade sitta kvar och titta in i en monitor för att se deltagarna. Kniivilä pratade om hur överraskad inte bara världen var, utan även president Lukasjenko. Hade han varit säker på sin makt, hade han inte agerat så hårt.

Det finns lite att titta ikapp när det kommer till demokratitemat. Tyvärr blev jag överrumplad av all läxläsning, alla aktiviteter och allt tvätt och matlagning som tydligen stod på agendan och ville komma före att sitta och titta på seminarier på datorn 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.