Bokgeografi: Sydafrika

sydafrikas flaggaJust när jag läser Anna Charlotta Gunnarsons Popmusik rimmar på politik och i den om världsartister och mångas hycklande inställning till Sydafrika under apartheidregimen, vill Lina enligt O att vi ska berätta lite om sydafrikansk litteratur och kultur. Så passande!

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Sydafrika eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Min sons historia av Nadime Gordimer är en bra bok som jag läste för ett par år sedan. Den är mycket stark och handlar både om kampen mot apartheid och otrohet i familjen. Jag har också läst delar ur Sydafrika berättar: En stereo i Soweto. Där fanns många fantastiska novellpärlor.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Sydafrika. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag har läst nobelpristagarna Coetzee och Gordimer och så jag jag läst Zoë Wicomb och Kopano Matlwa (förutom de som var med i novell-antologin ovan).

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Sydafrika, som du inte läst, men är nyfiken på.

Linda tipsade om Rachel Zadok och hennes bok Sommarsquash tokolosh! verkar mycket intressant. 

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Sydafrika.

Jag vet inte om jag tagit del av så mycket annan kultur från Sydafrika, mer än vinkulturen. Eller jo, jag har sett filmen Ett rop på frihet med Denzel Washington i skolan för många år sedan. Mycket gripande film. Minns att läraren fick pausa mot slutet och förklara varför de inte kunde flyga vidare hur som helst när de tagit sig till Lesotho. Jag var nog den enda som visste att Lesotho låg mitt inne i Sydafrika.

UPPDATERAT
Bokmoster påminde mig om det självklara jag hade missat, den nu bortgångna och oerhört saknade Malik Bendjellouls film Searching for shugar man, utspelar sig i Sydafrika. Se den om ni inte gjort det!

Sydafrika är ett land jag varit i, men då var det mer politiska aktiviteter än kulturella inslag. Jag var på museet på Robben Island där Nelson Mandela satt inspärrad och jag var på parlamentet i Kapstaden.

Parlamentet i Kapstaden

Parlamentet i Kapstaden.

Mandelas cell på Robben island

Jag vid Mandelas cell på Robben Island.

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

    En underbar film, så oerhört tragiskt att det inte blir fler …

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

      Verkligen! Depression är en dödlig sjukdom om man inte får hjälp och den kan drabba även den som till synes ”har allt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.