Bokgeografi: Italien

Italiens flaggaEnligt O gör en bokgeografi varje vecka och jag vill gärna hänga på. Denna vecka fokuserar vi på Italien.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Stål av Siliva Avallone är en fantastisk skildring av två tonåringars vänskap i ett fattigare och smutsigare Italien än vad vi kanske är vana att föreställa oss. Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro är en fin skildring om släktskap, sjukdom och svek.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Machiavellis Fursten var en bok jag hade som kurslitteratur och som var mycket bättre och roligare än vad jag trodde när jag satte tänderna i den. En bok om makt och fulspel som håller än idag.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är så oerhört dålig på italiensk litteratur så jag har inte så mycket koll på vad jag borde vara sugen på. Detta skäms jag över och borde genast ta tag i. Eftersom jag ska åka till Spanien två gånger i år så har jag satsat på spansk litteratur i vår. Det är nog dags för mig att grotta ner mig i italiensk litteratur till hösten.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Italien.

Italien är ett land jag har varit i flera gånger och det är också ett land vars språk jag har läst i skolan (att säga behärskar vore dock att överdriva). Det finns otroligt mycket bra Italiensk kultur och jag älskar Vivaldis musik och Puccinis operor, men nu tänkte jag bjuda er lite annan kultur som ligger mig varmt om hjärtat.

Övergångsställe i Pompeji

Staden Pompeji, som begravdes under lavamassor från Vesuvius år 79, är tämligen välbevarad. Det är fantastiskt att se utgrävningarna.

 Positano, Italien

Arkitekturen och de urbana miljöerna i Italien är fantastiska på många ställen. Här Positano på Amalfikusten.

Solitude, Mario Sironi 1926

När jag tågluffade 1995 gick jag och min kompis Lisette på konstmuseum i Rom och där såg jag och förälskade mig i Mario Sironis ensamma kvinna. Verket kallade han Solitude (ensamhet).

Italien är känd för sina smörsångare och min favorit var Laura Pausini. Låten ovan, La solitudine (ensamheten), fick vi i uppgift att översätta på italienskalektionerna i tvåan.

Bella Ciao är en klassisk italiensk kampsång och den blev jag också introducerad till under italienskalektionerna på gymnasiet. Versionen ovan kanske inte är den klatschigaste, men det är en tidlös låt helt klart.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

    • sven erik hansson27 mars, 2014 kl. 09:27
    • Svara

    Litteraturgiganten Göran Hägg kom för ett par år sedan ut med en bok om det moderna Italiens historia.Ett aldeles särkilt land, heter den.Den är mycket bra tycker jag.Han betonar där att Italien är,i motsats vad man tror,en modern 1800-tals skapelse.Av naturliga skäl skriver han mycket om den italienska litteraturen.Bl.a skriver han att det är vanligt att romanerna inte har ”slutiga slut” och att de onda inte straffas i romanerna.

    1. Det vore intressant att läsa mer italienskt. Jag ska nu närmast läsa lite italienska noveller. Får se om det stämmer det där med sluten i dem.

    • sven erik hansson27 mars, 2014 kl. 11:33
    • Svara

    En typ av böcker som förr vållade drömmar om Italien (jag själv var en sådan) hos svenska grabbar (häpp) var fotbollsspelar memoarerna.Vanliga svenska grabbar som spelade fotboll i Sverige och lyckades så bra med det att de blev proffs i Italien.Gunnar Nordahl,Gunnar Gren och Nacka Skoglund för att nämna några.
    Särskilt berömd är Gunnar Nordahls Guld och gröna planer.Den brukar betecknas som den bästa idrottsmemoarbok som har skrivits i Sverige.
    Svennis sade att den boken var han bibel i ungdomen.

    1. Jag har läst någon av de där fotbollsböckerna, men var inte så imponerad. Det brukar ju inte bli så bra med spökskrivare. Men jag kanske ska läsa Nordahls om den är så bra!

  1. Fursten är faktiskt riktigt läsvärd! Borde självklart haft med någon italiensk musik. Hjälp vad mycket smör det kom därifrån. Favoritlåten var Gente de Mare från Eurovision 1987.

    1. Haha, jag tänkte faktiskt på Gente di mare! Men jag hatade den då, var något för liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.