Bokbloggsjerka v 26 – Bad girl

Veckans fråga på Annikas litteratur- och kulturblogg:

Vilken ”bad guy/girl” tycker du bäst om och varför?

Jag är väldigt svag för Bellatrix Lastrange från Harry Potter-böckerna. Kanske främst därför att hon är rakt igenom ond och det brukar vara ett drag som är vikt åt de manliga karaktärerna. Jag skrev om henne när jag skrev om hur Harry Potter kunde vara feministiskt intressant och då var det en hög antifeminister som misstolkade mig, förmodligen medvetet, att jag tyckte att Bellatrix Lastrange var en feministisk förebild. Sedan slutade väl hela diskussionen med SCUM-manifestet och hela faderullan. Suck.

Hur som helst så gillar jag när kvinnor också får vara genomonda i litteraturen.

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Monika29 juni, 2013 kl. 11:55

  Usch, Bellatrix Lastrange tå l jag inte just för att hon är genomond, det finns inte en enda god cell i henne tror jag. Men jag förstår vad du menar 🙂

   • Hanna29 juni, 2013 kl. 08:55
    Författare

   Jag tolkade frågan som att det handlade om en ond person 🙂

  • Freja29 juni, 2013 kl. 07:00

  Ja, det är trevligt när kvinnor inte alltid porträtteras som milda och omhändertagande!

   • Hanna29 juni, 2013 kl. 08:56
    Författare

   Det görs ju inte så ofta så det är minst sagt en frisk fläkt 🙂

 1. Jag gillar Bellatrix (tror det är mycket Helena Bonham Carters förtjänst), och köper att hon är rakt igenom elak. Däremot har jag väldigt svårt för Dolores Umbridge som är så principstyrd att hon blir ond, att ändamålen helgar medlen i så hög grad.

   • Hanna29 juni, 2013 kl. 08:54
    Författare

   Helt enig i det!

  • Sanna29 juni, 2013 kl. 08:41

  Bellatrix är cool, jag håller med

  • Ewa K29 juni, 2013 kl. 09:42

  Visst måste det finnas genomonda kvinnliga karaktärer. Men de är inte många :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.