Bloggträff på Norstedts om erotisk litteratur 17/4

Igår var jag på bloggträff på Norstedts. Jag var inbjuden för att diskutera erotisk litteratur efter som jag har recenserat 50 nyanser av honom, som Norstedts gett ut. Nu är det ju bara en sanning med modifikation och jag skrev till förlaget och frågade om jag fick ta med mig Sara Starktröm som är hon som har gästrecenserat boken på bloggen. Det fick jag. Och det var ett fantastiskt tillfälle för oss att få träffas, för det har vi faktiskt inte gjort innan.

Hanna och Sara Starkström

Här är Sara och jag. Det var jättekul att vara på bloggträff och det var roligt att få lära känna en sådan smart, rolig och trevlig människa som Sara!

Snittar och bubbelVi blev bjudna på snittar och bubbel och så diskuterade vi 50 nyanser, en bok av Sylvia Day som vi fått inför mötet och vad det är som gör att dessa böcker slår just nu. Är det en trend och kommer vi att få se fler av den här typen och kanske rentav på svenska? Jag har ju inte läst 50 nyanser, men jag kunde bidra med lite till diskussionen om vad jag ansåg om För dig blottad av Sylvia Day (fast jag bara läst halva, recension kommer alltså senare). En ung kvinna domineras fullständigt av en superhet och farlig man. Inte så nytt kanske men det är i alla fall inga ”kvinnligt” mesiga omskrivningar av könsorgan utan det är kuk och knulla och till och med klitta. Vissa tyckte att just detta var besvärande, jag tyckte att det var befriande. Jag har mer problem med att det handlar om en man som kontrollerar kvinnan och att det lite väl ofta är på hans villkor. Men hon tar också initiativ till sex och det är väl bra, eller i alla fall vad man borde förvänta sig.

Läs gärna vad Suzanne har skrivit om varningssignaler för våldsamma män i sin kommentar från bloggträffen.

Hanna och Hanna Widell

Hanna Widell var moderator och det gjorde hon bra. Det märks att hon har en kärlek till litteratur och tyckte att det var roligt att diskutera denna erotiska trend i ”kvinnolitteraturen”. Hon jobbade på Veckorevyn när jag prenumererade på den någon gång i början av nittiotalet (jo, jag har också varit fjortis) och det var lite speciellt att träffa henne såhär 20 år senare.

GoddiebagNorstedts bjöd oss på en goodiebag och i litteratursammanhang är det verkligen som julafton. Jag tyckte att det var ett fantastiskt kul event och jag hoppas verkligen att det blir fler och att jag också blir bjuden på dem.

Bokhylla på Norstedts

Som om goddiebagen inte var nog fick vi välja en bok i någon av alla bokhyllor som stod i deras lokaler. Enda bekymret var: Vilken? Hur ska man kunna välja en?

Bokhyllor på NorstedtsDetta är  en drömarbetsplats för en bokälskare. Vem vill inte gå omkring bland alla dessa böcker hela dagarna? Jag skulle blivit bibliotekarie på riktigt 🙂

Böcker jag fick

Påsen innehåll Hanna Widell och hennes syster Amanda Schulmans kokbok. Det är en sommarkokbok med utgångspunkt från deras sommarställe på Gotland. Efter en snabb genombläddring ser det ut att finnas mycket gott där. Jag valde boken Flickan i Clèves av Marie Darrieussecq. Det kan tyckas vara ett märkligt val, men jag kände att jag ville välja något ovanligt, som jag inte kommer att få tag i på annat sätt. Eftersom jag vill läsa om kvinnor i olika länder så valde jag en fransk bok.

Erotik - Sylvia Days Crossfireserien

Första delen i Sylvia Days Crossfireserie, För dig blottad, fick vi före träffen och den har jag läst halva. Vi fick även manuset till nummer två, För sig sedd, och jag får se efter den första om jag blir sugen på mer. Det var otroligt intressant att diskutera denna så kallade kvinnliga porren för tidigare har jag diskuterat på Twitter om vad som egentligen är feministisk porr. Det är svårt att bena ut det utan att moralisera över andra människors sexuella fantasier. Min slutsats efter diskussionen var att jag hoppas att det kommer mer och att det kommer att finnas variation. De som vill ha blomma och lem istället för fitta och kuk ska kunna få det och de som vill ha en mer dominerande kvinna kan få det. Det borde väl inte vara en utopi?

Läs gärna vad andra som var med på träffen har skrivit:
Annika Koldenius
Boktokig
Åsa Lundqvist
Susanne Kleman

7 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Tack för igår, mycket intressanta diskussioner som satte igång tankarna! Kram!

  1. Verkligen! Det gav inspiration! Men frågan är om jag orkar läsa ut Sylvia Day 🙂 Kram

 2. Verkligen kul att ses! Det blev ett riktigt intressant samtal. Och du valde en mycket bra bok, jag läser Flickan i Clèves just nu (ska recensera den för Smålandsposten) och Marie Darrieussecq är en favoritförfattare.

  1. Ja, det var verkligen kul att ses! Vad bra att den boken är bra. Jag hade så svårt att välja 🙂

 3. Intressant! Jag hakar ofta upp mig på att kvinnlig sexualitet beskrivs så j***a uselt i så mycket litteratur. Om klittor skulle figurera mer vore det väl bra, om man läser ett slumpurval av vanlig litteratur får man så lätt intrycket att den kroppsdelen överhuvud taget inte finns. Det är penetrationssex för hela slanten och inte särskilt många av de fiktiva kvinnorna som beklagar sig över detta. Och så skulle jag gärna se ett stopp för alla de bisarra litterära skildringar av våldtäkt där offret blir jättekåt och får multipel orgasm av våldtäkten. Eeehh… nej, så går det inte till… Jag tror jag har mer problem med sexbeskrivningar i det som inte är uttryckligen erotisk litteratur, för den smyger sig på mer obemärkt och är därför farligare. Tror jag.

  1. Just klitorisstimulans är väldigt framträdande i För dig blottad och det är bra. Håller absolut med dig om att sex kan skildras mer overkligt i andra böcker, gärna av erkända manliga författare.Det jag önskar att jag kunde fä läsa var en erotisk skildring där mannen inte är rik och dominant, men jag antar att det som skrivits hittills bara är början.

  • Malou7 augusti, 2015 kl. 02:35
  • Svara

  Prøv at læse ”Direktørens sekretærer” av N. Johansson. Den er mere erotisk end nogen anden litteratur og med masser af super frække fantasier og original på en mycket sexet måde, du aldrig har set før… Men husk at det kræver mange søvnløse nætter i soveværelset…;)

 1. […] ha en feministisk myndighet som skulle feministstämpla porren innan den släpptes till massorna. Feministbiblioteket bloggar om 50 Nyanser av Honom och ställer en fråga på facebook som verkligen…: Finns det feministisk erotik? Vad gör den erotisk? Vem vänder den sig […]

 2. […] jag var på Norstedts event om erotisk litteratur fick vi välja en bok att komplettera vår goodiebag med. Jag valde Flickan i Clèves, lite […]

 3. […] jag var på Norstedts event om erotisk litteratur fick vi välja en bok att komplettera vår goodiebag med. Jag valde Flickan i Clèves, lite […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.