Berömda och glömda idrottskvinnor: Kim Martin

Kim Martin

Jag tänkte inte ta med personer som kommer att tävla under OS i Sotji, men jag gör ett undantag för vår genom tiderna största kvinnliga ishockeystjärna Kim Martin. Idag går tre kronors damlag (som jag bara vägrar kalla för ”damkronorna”) in i OS-turneringen.

Det var under OS-turneringn i Salt Lake City, där svenska framgångar lyste med sin frånvaro som Kim Martin fick sitt stora genombrott. Hon var då endast 15 år (fyllde 16 strax efter turneringen), men redan lysande i mål. Sverige tog så småningom OS brons 2002. Fyra år senare, i Turin 2006, var Kim Martin fortfarande en fantastisk målvakt. Det blev straffläggning mot USA i semifinalen och tack vare Martins insatser slog Sverige de oslagbara USA. Mot Canada i finalen fanns inget att göra, men ett silver var mycket mer än någon räknat med.

Kim Martin har mer än en gång utsetts till världens bästa kvinnliga ishockeyspelare och i OS 2006 kom hon med i All star-teamet som målvakt. Idag är Sverige som landslag inte lika bra som för åtta år sedan, och idag när Tre Kronors damlag spelar så är det inte Martin som vaktar kassen.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Vad kul att du tog med Kim Martin, hon är en favorit. Läs gärna en gammal recension av Ylva Wallins bok Alex – laget eller målet som baseras på henne:

  http://www.algonet.se/~hassuss/2002-5.html#wa

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna10 februari, 2014 kl. 02:26
    Författare
   • Svara

   Åh, den boken vill jag läsa! Tack för tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.