Berömda och glömda idrottskvinnor: Vreni Schneider

Vreni Schneider

Idag är det storslalom i OS i Beijing och då tänkte jag passa på att skriva om en riktig slalomgigant. Alla ni som följde Pernilla Wibergs karriär kan väl inte ha glömt Vreni Schneider? Från mitten av 80-talet till mitten av 90-talet var hon en av dem so alltid slogs om guld på stora mästerskap. Vreni Schneider tävlade för Schweiz och la tävlingsskidorna på hyllan 1995, 31 år gammal.

Det var 1988 i Calgary som Vreni Schneider skulle göra sitt bästa OS, men dubbla guld i slalom och Storslalom. Samma säsong vann hon samtliga slalomtävlingar i världscupen och sex av sju storslalomtävlingar.

Hon var två bakom Pernilla Wiberg i kombinationen 1994 i Lillehammer. Hon har också vunnit den totala världscupen i alpint tre gånger. Till skillnad från Pernilla Wiberg, som gick från att vara bäst i slalomdisciplinerna till att bli mer allround, var Vreni Schneider genom hela karriären bäst på slalom och storslalom.

När Vreni Schenider var 17 år dog hennes mamma i cancer och hon avbröt sin slalomkarriär för att åka hem och ta hand om familjen. Det avbrottet till trots, skulle hon komma att ha en lysande karriär. Efter karriären gifte hon sig med Marcel Fässler och jag har inte fått reda på om det är den gamla bobåkaren eller racerföraren eller någon annan som hon gift sig med. Det enda jag vet är att han också varit aktiv idrottare och åldern på de inblandade pekar på bobåkaren. Makarna har två söner och de bor numer i Vrenis hemby Elm i Schweiz där de driver en skidskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.