Berömda och glömda idrottskvinnor: Uschi Disl

Uschi Disl

Tysk skidskyttedrottning som slog sig ner i Mora efter karriären

När jag började kolla skidskytte i slutet av nittiotalet, ja samtidigt som alla andra, och hejade på Magdalena Forsberg var det ett namn som jag la på minnet för all framtid, Uschi Disl. Hon var det tyska landslagets stora stjärna vid den här tiden och en av Magdas största konkurrenter.

Uschi Disl debuterade i OS samtidigt som sporten debuterade i OS-sammanhang, för kvinnor alltid. Före Albertville 1992 fick kvinnor inte tävla i skidskytte i olympiska sammanhang. Hade det varit tillåtet tidigare, hade nog sskidskytt3e varit en TV-sport betydligt tidigare än Magdalena Forsbergs glansdagar. Sverige hade nämligen en skidskyttestjärna på 80-talet, Eva Korpela, som aldrig tävlat i OS. 1992 fick kvinnor alltså tävla i OS och Usch Disl var med och tog brons för det tyska stafettlaget.

Sedan hade Disl en lång och framgångsrik karriär med åtskilliga OS- och VM-guldmedaljer. Hon är inte den som tagit storslam på ett OS eller VM och blivit drottning av spelen, utan mer varit den som alltid varit med och slagits om medaljerna och tagit en eller två av ädlaste valör. Hon har till exempel aldrig vunnit den tolta världscupen.

Efter karriären slog hon sig ner i Mora, för att barnen, som är halvsvenska, skulle få gå i skolan i Sverige. Idag pratar hon perfekt svenska och och hejar enligt egen utsago både på Sverige och Tyskland i skidskyttesammanhang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.