Berömda och glömda idrottskvinnor: Sara Wedlund

Sara Wedlund

Sara Wedlund blev hela Sveriges favorit när hon sprang 5000 meter i VM i friidrott i Göteborg 1995. Då var hon 19 år gammal och i brist på andra svenska framgångar så var hon det stora hoppet. Hon slog svenskt rekord på både 5000 och 3000 meter och i VM nådde hon nionde plats. Hon sprang även OS i Atlanta 1996 och kom där elva. Sedan tog det stopp. Vi visste att hon var sjuk i anorexi och att hon var skadad. Hon satsade på comeback, men försvann ingen. Någonstans där glömdes hon bort. Idag frågar sig många vad som verkligen hände med Sara Wedlund.

Det finns inte mycket att hitta på internet. Googlar du hennes namn får du upp en massa bilder på hur hon skulle se ut idag, men det är felaktiga bilder som ligger uppe på fejksajter eller som är tagna från andra sajter som skrivit om Sara (den som bildgooglat vet hur det kan bli och efter den här texten kommer mitt ansikte förmodligen att komma upp på den som googlar Sara Wedlund).

Den sista intervjun med henne är från 2003 i Sportbladet. Där berättar hon att hon fortfarande är skadad, nu med en slags spasm i ljumsken som gör att hon inte kan springa ordentligt. Hon satsar på att komma tillbaka, men det är både fysiskt och psykiskt jobbigt. Hon säger att hon inte är helt frisk från anorexin. Vi vet att hon inte kommit tillbaka efter det.

I Aftonbladet 2016 skriver de om vad ett antal stjärnor gör idag. Sara Wedlund var då 40 år och inget har hörts från henne sedan intervjun 2003. Det ska finnas en maratontid registrerad på henne från 2007, men Aftonbladet menar att den är felaktig. Efter 2003 finns som sagt inga uppgifter om vad hon gör eller hur det går för henne. Vi kan bara hoppas att hon har det bra och att hon hittade något annat meningsfullt att sysselsätta sig med.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Malin8 augusti, 2017 kl. 11:31

  Det var helt fel att de lät henne tävla i det skicket. Inte undra på att kroppen tog stryk. Hoppas att hon mår bra idag!

   • Hanna8 augusti, 2017 kl. 07:51
    Författare

   Nej, det kan man ju faktiskt ifrågasätta. Jag hoppas verkligen också att hon mår bra idag!

 1. första kvinnan som sprang marathon:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2012/09/marathon-woman.html

   • Hanna8 augusti, 2017 kl. 11:07
    Författare

   Den skulle jag vilja läsa! Men först var hon nog inte 🙂 Men först att springa oförklädd.

  1. typ, och det var 1968!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.