Berömda och glömda idrottskvinnor: Marie-José Pérec

Marie-José Pérec

Jag har skrivit om tre kvinnor hittills under detta VM i friidrott; Inessa Kravets, Merlene Ottey och Hassiba Boulmerka. Båda har jag sett på Ullevi under VM-veckan i Göteborg 1995 då jag jobbade som volontär. Jag tänkte att jag skulle avsluta denna friidridrottsvecka med en kvinnan som också var med och tog guld 1995, och valet föll på den franska 400-meterslöparen Marie-José Pérec.

Hon är född och uppvuxen på Guadeloupe i Karibien och upptäcktes som barn av en fransk tränare. Hon flyttade då till den europeiska delen av Frankrike och slog franskt rekord på 400 meter 1988. Det var under EM i Split som hon fick sitt genombrott och under OS i Barcelona som hon fick sitt första stora mästerskapsguld.

Marie-José Pérec gjorde den något ovanliga dubbeln 400 m och 200 m. Hennes stora distans var 400 meter, men i OS i Atlanta 1996 tog hon dubbla guld på 200 och 400, precis som Michael Johnsson gjorde under samma olympiska spel. Marie-José var kvinnan som dominerade 400 meter innan Cathy Freeman tog vid. Mot slutet av sin karriär anmälde hon sig till lopp hon aldrig deltog i och lämnade exempelvis OS i Sidney i protest mot att hon blivit förföljd av den australiensiska pressen (påstod hon). Det skulle ha att göra med deras support för ovan nämnda Cathy Freeman.

Idag lever Marie-José Pérec i Frankrike och är engagerad i Mästare för fred, en samling fd elitidrottsmän som arbetar för fred inom idrotten,. Hon har även deltagit i den franska versionen av Masked Singer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.