Berömda och glömda idrottskvinnor: Ingrid Almqvist

Ingrid Almqvist

Ingrid Almqvist vann aldrig någon mästerskapsmedalj under sitt aktiva idrottsliv, men ändå är hon Sveriges mest framgångsrika spjutkasterska genom tiderna. Hon deltog i tre olympiska spel och ett stort antal europamästerskap. Hennes bästa placering är en femteplats i OS i Melbourne 1956. Vid sidan av sitt spjutkastande var hon också en framgångsrik handbollsspelare, där hon har en nordisk mästerskapstitel.

Ingrid Almqvist började sin karriär som handbollsspelare i Göteborgslaget Redbergslid. Där fanns en annan Ingrid och hon fick därmed smeknamnet Pyret, för att skilja henne från den betydligt längre lagkamraten. Ingrid Almqvists far var spjutkastare, men trots det hade hon inte provat på den grenen. Det blev istället hennes handbollstränare som introducerade spjut för henne, vilket blev en enorm framgång direkt.

Fram till 1964 prenumererade Ingrid Almqvist mer eller mindre på titeln svensk mästare i spjut och hon representerade Sverige i inte mindre än 33 landskamper. I OS i London 1948 kan vi läsa på Wikipedia att det förväntades en framskjuten placering, men att Ingrid inte alls lyckades i den tävlingen. Istället kom hon på tionde plats. Fyra år senare var hon skadad och kom inte till Helginsfors-OS.

Ingrid Almqvists sista OS var i Rom 1960, där hon inte lyckades med att ta sig till final. Hennes ut veckling gick från att ha vunnit SM 1947 med 39,24 meter och avslutade sin karriär med det svenska rekordet 52,32 1964. Det sistnämnda stod sig i 10 år. Efter karriären satsade hon på att bli handbollstränare och gymnastiklärare. Under din aktiva karriär lyckades hon även nå framgångar i både fäktning och orientering. Hon levde fram till 2017 då hon avled, 90 år gammal.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.