Berömda och glömda idrottskvinnor: Galina Kulakova

Galina Kulakova

Idag ska vi gå lite längre tillbaka i historien och en av de stora giganterna i längdspåren på 70-talet. Galina Kulakova dominerade fullständigt och var den absolut bästa längdåkerskan vid den här tiden. Hon tävlade för Sovjetunionen och kommer från Udmurtien vid Uralbergen i Ryssland (det var från Udmurtien som de sjungande ryska babusjkorna kom i Eurovision 2012).

Galina Kulakova fick sina första internationella framgångar i Grenoble 1968, men det var 1972 i Sapporo som blev hennes stora framgångsspel. Där tog hon guld i alla tre längdgrenar som fanns för damer; 5 km, 10 km och 3×5 km. Hennes tredje olympiska spel började med en smärre skandal då hon testade positivt för efedrin efter 5 km. Trots detta och trots att hon diskades från loppet, fick hon ställa upp i de följande grenarna som gav hennes brons på 10 km och guld i stafetten. Hon påstod att hon fått i sig det via nässprej.

I år är det 40 år sedan Galina Kulakova avslutande sin karriär och förutom alla olympiska guld, vann hon Holmenkollen två gånger och fick tre individuella VM-guld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.