Berömda och glömda idrottskvinnor: Lee-kyung Chun

Chun Lee-Kyung

 Lee-kyung Chun- får short trackstjärnan tända elden?

Idag invigs OS i Pyeongchang och först ut av alla mina berömda och glömda olympiska idrottskvinnor borde ju då vara en sydkoreanska. Sådana finns det inte så många av i de traditionella idrotterna, men i en stor olympisk gren finns det gott om sydkoreanska medaljer. Det är short track, det vill säga kortbaneåkning på skridskor. Därför börjar jag den här serien under OS i Pyeongchang med Lee-kyung Chun, en mycket framgångsrik short trackåkare på 90-talet.

När det kommer till olympiska spel har Chun två individuella och två lagguld. Det var i OS i Lillehammer 1994 och i Nagano 1988 som hon var som bäst. Lägg där till en bronsmedalj från Nagano samt otaliga VM-medaljer. Hon är således en mycket framgångsrik idrottskvinna och jag skulle tro att hon är en av kandidaterna att få tända elden under OS-invigningen.

Chun föddes för tidigt och fick kämpa för hälsan. Läkarna rådde föräldrarna att hon skulle ägna sig åt fysisk tärning så fort som möjligt, för att kunna utvecklas normalt. Hon började simma som femåring, men hennes två år äldre bror åkte skridskor och hon ville bli som honom. Hon fick sin vilja igenom och hon älskade det, berättar hon i en intervju. Hon var en av världens bästa short track åkare på nittiotalet och hon är den mest framgångsrika sydkoreanska idrottare i ett vinter-OS.

Hon tänder elden, sätter ni emot?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.