Berömda och glömda idrottskvinnor: Cathy Freeman

Cathy Freeman

Cathy Freeman är född 1973 och var en gång världens bästa 400-meterslöpare. Hon är från Australien och tillhör minoritetsbefolkning aboriginerna. Det kanske mest känslosamma när det gäller henne är att hon fick tända elden under OS-invigningen i Sydney 2000. Idag invigs OS i Rio och jag tyckte därför att det passade bra att skriva om Cathy Freeman.

Uppdraget att tända den olympiska elden brukar ges till en idrottsutövare som vunnit ett OS-guld. När det stod klart att det var Cathy Freeman som skulle tända den i Sidney höll hela världen andan. Hon hade bara ett OS-silver från Atlanta i bagaget. Guldet skulle hon ta på hemmaplan, en vecka in i framtiden. Men hon var inte bara en av världens bästa i sin gren, hon var även aborigin och det var oerhört stort.

400-metersfinalen blev såklart en av OS höjdpunkter. I startblocken står en märkbart nervös Cathy Freeman klädd i en heldress. Det är svårt att tänka sig en större press på någon enskild idrottsutövare än vad Cathy Freeman hade där och då. Men hon klarade det och hon vann. Efteråt ser hon inte glad ut, hon ser lättad ut. Se loppet nedan.

Freeman kunde kliva fram när värsta konkurrenten Marie-José Perec la av 1999. Guldet i Sidney blev hennes sista stora framgång. Hon valde att sluta med idrotten 2003.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.