Recension: Kandre, Mare; Bebådelsen; 1986

BebådelsenMare Kandre har seglat upp som en av mina favoritförfattare. Senast läste jag hennes debutroman I ett annat land. Så var jag på Stadsbiblioteket i veckan och sprang på hennes andra bok, Bebådelsen, och kunde inte låta bli att låna den.

Bebådelsen skulle man kunna tro handlar om en graviditet. Den prosalyriska boken har många metaforer om livmodern, blod, svett och tårar. Men det handlar om en flickas väg in i vuxenlivet, ett tema jag känner igen från det flesta andra böcker jag läst av Mare Kandre. Det är hennes signum och något som hon verkligen kan beskriva som ingen annan.

Bebådelsen är en både en aggressiv och vacker bok. Jag gillade också att det gick att läsa den på olika sätt. Om jag tänkte mig att det handlade om en graviditet och förlossning så passade det också in. Framförallt är det många träffande formuleringar och metaforer om svårt vägen till vuxenlivet kan vara. Bebådelsen är hennes andra bok och fler skulle det komma och många riktigt bra. Den här lilla korta boken står sig bra i jämförelse med de andra böckerna jag läst.

Många av Mare Kandres böcker finns som e-böcker på Storytel så jag kommer nog läsa mer av henne i sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.