Anna Ekberg – varför utge sig för att vara en kvinna?

Anna Ekberg

Anna Ekberg. Foto Massolit.

Jag har precis läst ut (lyssnat på) den för mig okända deckarförfattaren Anna Ekberg. Den hemliga kvinnan var en helt ok och spännande deckare som fyllde sina syften för mig just nu. När jag googlade Anna Ekberg så inser jag att det inte är en kvinna som ligger bakom det namnen, utan två män, Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich.

Det är inte så att jag känner mig lurad eller något sånt, jag blev mer riktigt intresserad. Historiskt sett har kvinnor använt sig av manliga pseudonymer för att kunna bli utgiven i en mansdominerad värld. Är det så att deckardrottningarna säljer sig själva numer så att män känner sig nödgade att ta sig ett kvinnonamn? Jag har ingen aning, men finner detta ytterst intressant. Det verkar inte heller, som i fallet Lars Kepler, att de gjort någon hemlighet av namnet. Så något experiment är det nog knappast tal om.

Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich har tidigare gett ut deckare tillsammans, men det var först när de skrev under Anna Ekberg som de fick stora framgångar. Har detta något att göra med namnet eller är det bara så att de har blivit bättre? Det kan ju vara en slump eller att de helt enkelt blivit bättre när de började kalla sig Anna Ekberg, men intressant är det!

Den hemliga kvinnan då? Ja, det var verkligen inte dålig och jag sträcklyssnade här hemma i karantänen. Mot slutet blev den dock lite väl brutal för min smak. Handlingen var spännande, en kvinna får reda på att hon egentligen är någon annan och har en annan man och till och med barn. Hon återvänder till sin gamla familj, men minns fortfarande ingenting. När hon börjar minnas, blir det inte trevligt. Hon misstänker att hon inte alls kan lita på sin egen man. Samtidigt gör hennes nya man allt för att få veta sanningen om vad som hänt. Mitt i allt blir kvinnan misstänkt för mordet på den kvinna vars identitet hon tagit.

Bra deckare och jag läser nog mer av Anna Ekberg, eller Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.