Nobelfest 2019: Alla nobelpristagare

Feministbiblioteket nobel

Jag har läst alla nobelpristagare i litteratur och det ska firas med en nobelfest i december. Förutom julkalendern med kvinnliga författare som borde ha fått priset, men som nu inte finns mer, ska det bli en hyllning till dem som faktiskt fick det (även om inte alla förtjänar det). Den stora listan med alla nobelpristagare och vad jag läst, kommer på Nobeldagen. Efter och före det så kommer det lite smakbitar, bästa- och sämsta lista och andra saker som rör författarna och deras verk.

En liten bakgrund till mitt nobelläsande

Mitt mål var att läsa ett decennium i taget och börja från nu och gå bakåt. Jag läste på, men för några år sedan lessnade jag och fastnade på 50-talet. 2018 tog jag äntligen tag i det årtiondet, men blev inte klar. Jag läste klart 50-talet i januari 2019 och sen rullade det på. Ni som följt mina uppdateringar om lästa nobelpristagare i år har inte funnit många författare jag gillat. Jag har fått kommentarer på att jag inte direkt säljer in dem. Och så är det, de bästa ligger senare. Men det finns många guldkorn bland de tidigare pristagarna, Selma Lagerlöf inte minst.

Nobelveckan

Under en vecka kommer ni att få läsa om mina favoriter, vilka jag avråder ifrån och vilka överraskningar jag har stött på. Det ni ska ha i bakhuvudet är att jag ibland av lathetsskäl inte valt det mest kända verket, utan kanske det kortaste. Ibland är det tillgång som styrt medan det i andra fall varit ett noga övervägande. Ibland har jag läst flera böcker, ibland bara en novell. Mina omdömen ska ses just som mina och utifrån de urval jag gjort. En bra grej om du vill göra samma sak som jag är att jämföra min lista med lästa böcker med Sannas bokhylla, Nobelprisprojektet och andra som också skrivit om sina läsupplevelser. Vi tycker lika om många, men inte om alla.

Vilken är din favorit?

Har du läst någon bra bok skriven av en nobelpristagare? Tipsa gärna här eller i sociala medier och använd gärna #fembibnobelfest2019 så jag hittar er! Alla era tips kommer att komma i ett eget inlägg.

1 kommentar

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4773

    Ser fram emot det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.