49 ambassadörer: Böcker som ska få oss att förstå deras länder

Ambassadörsböcker

100 ambassadörer tunt om i världen fick frågan om vilken bok som skulle kunna hjälpa oss att förstå deras länder bättre. Ett fantastiskt initiativ tycker jag och blev otroligt glad när jag fick pressmeddelandet från den nederländska resebyrån Travelbird, som gjort undersökningen. 49 ambassadörer svarade och det är en ganska stor bredd, men många är från samma land. Från Norge och Sverige har en ambassadör svarat och från Österrike fem.

Jag skulle här länka till hela listan, men det verkar inte som om den har publicerats någonstans. Här finns en lista på andra svar från samma undersökning. Och här finns samma text på svenska.

Jag ägnade mig såklart åt att räkna hur många som rekommenderat en kvinnlig författare. Det var, inte helt överraskande, mycket få.

Den svenska ambassadören i Danmark, Fredrik Jörgenssen, rekommenderade hela fem böcker och av dem var två skrivna av kvinnor; Pippi Långstrump (Astrid Lindgren) och Nils Holgersson (Selma Lagerlöf). Han sticker ut lite eftersom han nämnt flera böcker och jag kan inte låta bli att skratta åt kombinationen. Förutom de två nämnda har han även med Ett drömspel (August Strindberg), Rid i Natt (Vilhelm Moberg) och Jag är Zlatan (!).

Böckerna skrivna av kvinnor

Förutom den svenska ambassadören i Danmark hade följande rekommenderat kvinnor:

 • Costa Ricas ambassadör i USA, Román Macaya, rekommenderar Stories of my Aunt Panchita av Carmen Lyra.
 • Danmarks ambassadör i Finland, Jetter Nordam, rekommenderar Den afrikanska farmen av Karen Blixen.
 • Finlands ambassadör i Norge, Erik Lundberg, rekommenderar Trollvinter av Tove Jansson.
 • Kroatiens ambassadör i Egypten, Tomislav Bošnjak, rekommenderar The Witch of Grič av Marija Zagorka.
 • Mexikos ambassadör i Sverige, Agustín Gasca Pliego, rekommenderar Kärlek het som chili av Laura Esquivel.

Jag har såklart kollat upp alla böcker och det verkar som om Costa Ricas och Kroatiens författare inte finns tillgängliga på engelska. Trollvinter, som är en bok om Mumintrollen, har jag sagt att jag ska läsa så det är på gång. Karen Blixen har jag tänkt att läsa så länge och Kärlek het som chili känner jag ju till, så de två böckerna skrivs upp på att-läsa-listan!

Andra spännande böcker

Bland andra intressanta svar fanns en israelisk ambassadör som rekommenderar Gamla Testamentet. Detta ska stå i kontrast mot en nederländsk kollega som nämnde barnboken Miffy. Den är nog få känner till att den är från just Nederländerna och jag vet inte om den säger så mycket om landet.

Tre ambassadörer från Malta rekommenderar samma bok, The Kappillan of Malta av Nicholas Monsarra, och det finns väl kanske inte så mycket att välja på. Det var flera andra som valde samma, från Argentina och Colombia bland annat.

En österrikisk ambassadör valde Tobakshandlaren av Robert Seethaler som getts ut på svenska på Thorén och Lindskog, ett av mina favoritförlag just för att de ger ut tyskspråkig litteratur. Boken står oläst i min hylla och det måste jag såklart ändra på!

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Har du läst Ein ganzes Leben (Ett helt liv) av Robert Seethaler? Den köpte jag i Wien för två år sedan. En äldre farbror som stod bakom mig i kön till kassan blev väldigt uppiggad när han såg vilken bok jag tänkte köpa och sa att nu hade jag en fantastisk läsupplevelse att se fram emot.
  Tobakshandlaren har jag på tyska här hemma men har inte läst ännu.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Nej, men jag har hört talas om den. Tänkte att eftersom jag har Tobakshandlaren så börjar jag med den. Men roligt att höra att den andra är så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.