Recension: Feldman, Deborah; Unorthodox; 2012

UnorthodoxDå har jag läst boken Unorthodox. Serien bygger löst på den var det sagt och jag var nyfiken på hur den verkliga Etsy agerade. Jag hade förstått på förhand att seriens USA-del är mer verklig, medan delen i Berlin är mer påhittat. Deborah Feldman bor idag i Berlin, men Unorthodox är skriven på engelska. Jag lyssnade på boken på engelska på Storytel. Boken har undertiteln The scandalous rejection of my hasidic roots och handlar om en kvinna som lämnar den ultraortodoxa chassidiska gemenskapen för ett liv fritt från religiösa regler.

Deborah är uppvuxen i Willamsburg, Brooklyn. Hon känner redan som liten att hon är annorlunda och rebellisk. Hon tror att den enda vägen till frihet är genom att gifta sig, så hon går gladeligen med på ett arrangerat äktenskap. Det går inte så bra eftersom Deborah drabbas av vestibulit och klarar inte av att ha sex. Hennes man vill därför skilja sig. Han ångrar sig dock och så småningom går det att genomföra ett samlag. Maken får då upp ögonen för sex och eftersom han inte får onanera kräver han att Deborah ställer upp nästan jämt när hon får. Som gravid är hon ren och får inte en lugn stund. Det blir början till slutet på deras äktenskap.

Så långt stämmer boken och serien ganska så bra överens, med det undantaget att Deborahs rebelliskhet och längtan bort beskrivs mycket tydligare i boken än Etsys i serien. Efter att hon fått barnet, något som hon alltså inte hinner få i serien, börjar hennes resa bort. Hon säger att hon vill gå på en handelsskola, men söker till ett college och läser litteratur. Hon skaffar jeans och låter håret växa under peruken. När hon ser att maken skakar sin son i frustration över att han vägra kissa på pottan, förstår hon att hon måste lämna även för barnets skull.

Det är gripande memoarer som, det skriver hon själv i efterordet, är skrivna lite i affekt. De skrevs precis efter att hon lämnat eftersom ett förlag var intresserad av att ge ut boken. Hon tänker att hon kanske borde ha väntat med att skriva till hon varit mer mogen, men å andra sidan hade känslan då förmodligen blivit en annan. Jag är glad att hon delade med sig direkt, för frihetslängtan blev så oerhört stark och levande genom hela boken.

Att läsa Unorthodox gav en bättre bild av hur en kvinna kunde klara av att lämna en så stark religiös gemenskap som den chassidiska i New York. Jag köper seriens Berlin-del för att den var mysig och drev historien framåt. men som verklighetsbeskrivning fungerade den ju inte.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.