Summering latinamerikansk novellvecka

Latinamerika

Nu har jag skrivit om latinamerikanska noveller i en vecka. Hela nio stycken blev det totalt. Alla kommer från Görans Skogbergs antologi, En färd mot vindens ansikte. Före den här veckan hade jag läst tre noveller från Skogbergs novellsamling. De får också vara med på ett hörn i den här sammanfattningen.

Två stycken av författarna har varit kulturministrar, en i Costa Rica och en i Guatemala. Lite lustigt tyckte jag. Ana Mariá Rodas blev det dock efter att antologin sammanställs. Hon avgick i januari i år. Det verkar vara idel feminister, även om Skogberg inte uttryckt det så i sina sammanställningar. ”Att jobba för kvinnors rättigheter” och ”skriva om kvinnofrågor” brukar vara ett tecken på att vi har att göra med feminister.

Latinamerikansk litteratur innehåller ofta magisk realism som jag kan har mycket svårt för. I dessa noveller var det flera som hade magiska inslag. Det var också flera jag inte förstod, särskilt dem med sexuella övergrepp mot barn som skulle föreställa positiva upplevelser för barnen eller kvinnorna som vuxna.

Bäst var Klocksamligen av Renée Ferrer och Som en skuggbild av Ana Maria Rodas. Panama och Peru var helt nya länder i Feministbiblioteket. Här kommer en lista på samtliga noveller med kvinnliga författare i Skogbergs antologi. Jag läste fler än dem, men dessa recenserade jag.

Argentina

Ana Maria Shua – Nästan Amerika

Luisa Valenzuela – Tango

Brasilien

Nélida Piñon – Det gudomliga följet

Lygia Fagundes Telles – Vallmor på en svart hatt

Chile

Lucia Guerra – Passionerad oskuld eller jungfruns lidande

Costa Rica

Carmen Naranjo – Ondina

Guatemala

Ana Maria Rodas – Som en skuggbild

Nicaragua

Mercedes Gordillo – Den försvunna ängeln

Panama

Rosa Maria Britton – Kärlek börjar på A

Paraguay

Renée Ferrer – Klocksamlingen

Peru

Pilar Dughi – Jägare

Venezuela

Laura Antillano – Man kan inte leva av luft allena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.