Sportåret 2016 – böcker om sport och många idrottskvinnor!

Olympiska flaggan

Jag utlyste förra hösten sportåret 2016. I år har det både varit fotbolls-VM och OS och jag har uppmärksammat detta på bloggen genom att läsa böcker om sport. Först hade jag tänkt att bara läsa faktaböcker, men sådana var faktiskt ganska ovanliga. Jag utökade senare till att även läsa skönlitteratur där sport spelade en betydande roll.

Sporterna jag tänkte in var backhoppning, boxning, cykling, fotboll, friidrott, ridsport, roller derby, simning, tennis och volleyboll. En ganska stor bredd tycker jag nog.

Jag skrev också om idrottskvinnor. Under OS bjöd jag på en känd olympisk kvinna varje dag. Jag vet att jag har läsare som uppskattar dessa inslag extra mycket och jag tycker själv att det både är kul och känns viktigt att skriva om. Kvinnor och idrott är något som vi bör uppmärksamma mer för genom historien har det sannerligen inte varit lätt. Förbud för kvinnor att tävla i olika sporter, anklagelser om att vi är okvinnliga och på senare år ett krav på att vi ska vara sexiga när vi utövar vår sport är bara några saker som vi kvinnor har fått och får stå ut med. Här finns det mycket att göra och jag drar mitt lilla strå till stacken genom att skiva om idrottskvinnor här.

Under året har jag också uppmärksammat idrott och politik i Tidningen Nu, Liberalernas medlemstidning.

Faktaböcker

På damsidanJag hittade bra en bok om damidrott generellt och det var På damsidan av idrottshistorikern Helena Tolvhed. Hon har skrivit en bok till, Nationen på spel, men den fanns inte att få tag på. Det finns böcker om damfotboll (som jag redan läst) och bakhoppning, men annars var det mer specifika händelser i damidrottshistorien som blivit nedtecknade. Bäst var Collision course om fallet Zola Budd och Mary Decker från OS 1984.

På damsidan av Helena Tolvhed

Backhoppning: License to jump! av Marit Stub Nybelius och Annette R Hoffmann

Fotboll: Etta på bollen av Daniel Svensson och Florence Oppenheim

Friidrott: Collision Course: The Olympic Tragedy of Mary Decker and Zola Budd av Jason Henderson

Biografier

Livet är en sjukampDå kommer vi till böcker som skrivits av idrottsutövare om sin idrottskarriär och sina problem under eller efteråt. Coolast var att läsa simmaren Sally Bauers dagboksanteckningar från sina simningar över bland annat Ålands hav och Engelska kanalen. Jag har läst om både kända och okända idrottskvinnor.

Boxning: Bakom garden av Åsa Sandell

Boxning: Den tuffaste ronden av Åsa Sandell

Friidrott: Livet är en sjukamp av Carolina Klüft

Ridsport: Ända in i märgen av Annika Taesler

Simning: Kattegatt Ålands hav Kanalen av Sally Bauer

Simning: All in av Emma Igelström

Vuxenromaner

Happy Sally

När sportläsningen gick trögt fick jag hjälp att hitta bra romaner om sport på Twitter. Här finns riktiga guldkorn och bäst var Happy Sally och Löparflickan. Den första en fantasi om simmerskan Sally Bauer och den andra en roman som bygger på det kanadensiska landslaget i friidrott 1928.

Cykling: Guld av Chris Cleave

Friidrott: Löparflickan av Carrie Snyder

Simning: Happy Sally av Sara Stridsberg

Tennis: Dubbelfel av Lionel Shriver

Ungdomsromaner

TifoJag hotta de två ungdomsböcker om sport. En lite äldre om en internatskola för flickor på sextiotalet som spelar volleyboll. En om supporterkulturen och ungdomar som älskar sport. Jag älskade verkligen Tifo och är glad att en uppföljare är på G (följer författarens skrivande i sociala medier).

Fotboll: Tifo av Josefine Lindén

Volleyboll: Seger till varje pris av Cynthia Voigt

Barnfaktaböcker

Wilma Rudolph - Olympic runner

Jag hittade en serie på Amazon med faktaböcker för barn om idrottare. Jag såg inte så många om kvinnor, men fastnade för en om löparlegenden Wilma Rudoplh.

Friidrott: Wilma Rudolph – Olympic runner av Jo Harper

Barnböcker

Värsta målet, Kosse!Olika förlag har gett ut flera fotbollsböcker som bygger på kända svenska fotbollsspelares barndomar. Jag har läst de flesta, men inte alla i år. Sedan läste jag en barnseriebok om roller derby. Mycket bra att den sporten lyfts fram! Jag har länge tänkt att jag ska skriva mer om just roller derby vid tillfälle.

Fotboll: Kom igen, kämpa! av Jennifer Wegerup

Fotboll: Värsta målet, Kosse! av Anja Gatu

Fotboll: Rött kort, Therese! av Anja Gatu

Roller derby: Roller girl av Victoria Jamieson

Berömda och glömda idrottskvinnor

Zola Budd och Mary Decker på finalen 3000 m i OS 1984

Jag skrev om en kvinna om dagen under OS, men uppmärksammade två kvinnor före OS. Det var två kvinnor som inte varit olympier för att deras idrott/gren inte varit olympiska. Den ena är armbryterska och den andra långdistanssimmerska.

Heidi Andersson

Sally Bauer

Här kommer alla OS-kvinnor som ni kunde läsa om här på bloggen i augusti. Jag täckte här in sporterna beachvolleyboll, cykel, friidrott, gymnastik, judo, ridsport, segling, simhopp, simning och skytte samt länderna Australien, Danmark, DDR, Kina, Nederländerna, Polen, Rumänien, Schweiz, Sovjetunionen, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Tyskland och USA.

Cathy Freeman

Anne Windsor och Zara Phillips

Kristin Otto

Babe Zaharias

Olga Korbut ”Sparven från Minsk”

Kristina Vogel

Kayla Harrison

Zhang Shan

Fanny Blankers-Koen

Nadia Comăneci

Lis Hartel

Zola Budd

Kerri Walsh Jennings

Greta Johansson

Stella Walsh

Caster Semenya

Helen de Pourtales

Wilma Rudolph

1 kommentar

  1. Riktigt bra artikel!
    Det är kanske dags att göra samma sak nu, denna gång för 2018?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.