Skönhet, smink och ”generande” hårväxt

Glad Hanna hoppar

Det viktigaste är att man själv är nöjd.

Jag såg Debatt i torsdags som så många andra torsdagar och jag förfasades över debattnivån. Värst var debatten om skönhet, smink och ”generande” hårväxt. Eller kanske mest om håret. Åsa Vesterlund, en så kallad Hollywoodfru och Stina Wollter, en kulturpersonlighet som kämpar för fritt hår, debatterade livligt Vesterlunds uttalande om att hon inte kan vara kompis med någon som inte är välansad mellan benen eller under armarna. Jag lovar det är sant, detta diskuterades alltså på riktigt i Debatt på SVT.

Det är fullkomligt absurt att debattera huruvida man ska raka sig inte på olika ställen. Det är självklart upp till var och en. Att en person tycker att det är ok att värdera vänskap efter hur man rakar sig är lika idiotiskt såklart, men kanske inget som lämpar sig för debatt i TV.

Balansgången mellan att diskutera utseendehets och att lägga sig i för mycket vad människor väljer att göra med sina utseenden är uppenbarligen hårfin. Det är många som exempelvis förfasar sig över att unga flickor rakar av sig könshåret så fort de får det med hårsäcksinflamation som följd, samtidigt som det förmodligen är betydligt lättare att ha sympati med den lite äldre kvinnan som saknar den fina mörka triangeln med lockigt könshår och väljer att ta bort det hårda numer gråa håret som hänger i en tjock test i mitten. Det är på samma sätt lätt att förfasas över ökade plastikingrepp samtidigt som man ömmar för cancerpatienten som förlorat ett bröst eller den som helst enkelt är född utan bröst som opererar in en diskret b-kupa.

Vi måste förstå att allt vi förfasas över inte är något som vi bör oroa oss för. Det är inte bra att unga kvinnor får varbölder i underlivet, men man behöver inte få det av rakning. Det är hemskt att kvinnor känner att de måste ändra sitt utseende för att duga, men alla individuella val är inte gjorda på de premisserna. I exemplen ovan ser ni hur lätt det är att tycka att en sak är hemsk medan samma sak för någon annan är helt förståeligt. Många andra fall hamnar någonstans mittemellan. Det är hög tid att vi tänker ”vem är jag att döma?”.

Ska vi verkligen hålla på och debattera människors individuella val om kroppsbehåring och smink? Efter ovan nämnda debatt såg jag ett avsnitt av Terapeuterna i SVT och där var det en porrmodell som ville få bättre självförtroende. Som en del av terapin fick hon fotas utan smink och alla sa till henne att hon var SÅ mycket vackrare utan. Det är klart att det är viktigt att veta att man är vacker utan smink, men ens utseende och outfit är ju en del av en själv och man kanske bör går lite mer varsamt fram när man kritiserar det. En av terapeuterna i programmet ska ta ut sina bröstimplantat och jag hoppas verkligen inte att hon efteråt får höra att hon är SÅ mycket vackrare med mindre bröst.

Vi har pratat om det förut, men det tål att sägas igen och igen och igen. Tyngdpunkten måste ligga på att ingjuta självförtroende i kvinnor och inte sätta upp nya normer för hur man ska eller inte ska se ut. Människor har olika anledningar till att göra skönhetsingrepp och vi måste verkligen akta oss för att sätta upp listor över vilka anledningar som är rätt eller fel.

På åttiotalet var silikoninplantat farliga och kvinnor varnades för att operera brösten. Idag får cancerpatienter silikon som ersättning för det förlorade bröstet. Om det då inte är så farligt så återstår ju tycke och smak. Man kan tycka att förstorade läppar och fotbollsstora bröst är fult och smaklöst, men det är en personlig åsikt. Personliga åsikter bör man så långt som möjligt hålla borta från offentligheten. I alla fall om de kan såra folk.

En annan viktig aspekt som kom bort i diskussionen i Debatt var den unga makeup-artisten som tyckte synd om ungdomar som inte kan sminka sig och tyckte det var av stor vikt att hon skulle få komma in på skolor och informera så att ungarna slutar att ha puderränder på hakan. Att sminka sig fult är och måste förbli en del av en människas uppväxt och experimentering. Hur man rakar sig däremot, måste man får information om på ungdomsmottagningarna och efter att ha pratat med barnmorskor så har jag förstått att sådan information sker redan idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.