Sex and the city – feministiskt eller inte?

Mammaledighet är inte jättefartfyllt och min box med alla avsnitt av Sex and the city dammas av igen. Ett avsnitt tar precis en amning, så det blir ett par avsnitt varje dag. Hur många beror på om jag har något spännande att läsa för tillfället som kan ersätta TV:n.

Sex and the city har för mig varit den ultimata feministiska serien och för att gå händelserna i förväg, kan jag säga att jag fortfarande tycker så. Men det går att problematisera i vilket fall.

Serien handlar om fyra kvinnor över 30, som den mesta tiden är singlar. De är framgångrika, har mycket pengar, satsar på sig själva och tar för sig av vad livet har att erbjuda. Skor och sex kan ingen få för mycket av. Så långt är det verkligen en feministisk serie.

Men könsrollerna finns där . Charlotte är den mest konservativa och även om hon får mothugg ibland så har hon ändå åsikten att män bör tjäna mer pengar för att få balans i förhållandet och hon slutar jobba på sitt älskade galleri när hon gifter sig. Miranda accepterar, visserligen under protester, att Steve alltid måste bjuda henne ute trots att hon tjänar mycket mer. Som sagt så är hon irriterad över det, men det faktum att hon alltid annars blir bjuden verkar inte vara något bekymmer. Samantha faller i klorna på en notoriskt otrogen person som får henne att gå ifrån alla sina principer om fritt sex och njutning för njutningens skull. Carries förhållande med Mr Big är till en början, och kanske hela tiden, bara på hans villkor och även om hon gör slut med honom p g a det så går hon hela tiden tillbaka.

Dessutom är serien mycket heteronormativ. Även om det ska verka homovänligt så är Carries kompis Stanford väldigt stereotyp och han känns litegrann som seriens husbög. Samantha dejtar en kvinna i några avsnitt, men det är känn mer som en fling än som verklig bisexualitet. Carrie får möjligheten att hångla med Alanis Morrisette under snurra flaskan på en fest med sin bisexuella pojkvän. Hon lämnar festen och pojkvännen eftersom det blir too much (hånglet är för övrigt bara en puss).

Men, som sagt älskar jag serien ändå och jag tycker gott att man kan gilla den för de feministiska kvaliteter den har. Ibland måste man bortse från en och annan stereotyp könsroll och vara glad över att det faktiskt finns en serie som var oerhört populär runt millennieskiftet och som handlar om kvinnor som är singlar och framgångsrika, utan att straffas för det. Den som läst Backlash av Susan Faludi, vet att det gjordes många TV-serier på åttio- och nittiotalen som glorifierade 50-talet och det ideal som rådde då med hemmafruar och idylliska förorter. Sex and the city är något helt annat och trots en och annan förlegad syn på könsroller håller serien än idag. Om du inte har boxen hemma så gå genast och köp den, i alla fall om du är föräldraledig.

Och när jag är färdig med serien så funderar jag på att gå vidare till min andra favorit: Desperate Housewives.

9 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Härligt sätt att fördriva amningstiden på 🙂

    1. Jag rekommenderar det varmt 😉

    • lena kjersén edman28 september, 2011 kl. 08:13
    • Svara

    Inte det minsta feministisk – har liberaler inte större krav på feminism?

    1. Har du läst min problematisering över huvud taget? Vad är det du inte håller med om?

    • lena kjersén edman28 september, 2011 kl. 08:14
    • Svara

    Har liberaler inte större krav än så på feminsm?

  2. Du glömde nämna att serien får sina huvudsakliga intäkter genom produktplaceringar, med syftet att intala kvinnor att de måste köpa en massa kläder och skönhetsprodukter för att vara något värda. Men baserat på din uppmaning att gå och köpa boxen antar jag att det är så du får dina egna intäkter och därmed inte har några problem med att låta marknaden definera feminism…

    1. Jo, jag får pengar från CDON för att göra reklam. Eller inte.

  3. Kom att tänka på Sofia Zettermarks recension av Sex and the city:
    http://zettermark.blogg.se/2011/may/ar-sex-and-the-city-en-feministik-serie.html

    1. Otroligt bra analys! Man måste ibland se saker i son kontext. Vi bor i Sverige och lever 2011 och det är klart att vi kan kosta på oss att vara otroligt kritiska.

  1. […]  Mona Lisas leende. Eller varför inte slå på stort och ge bort hela Sex and the city-boxen (som jag har skrivit om här)? Allt finns på CDON och kan beställas […]

  2. […] även andra mekanismer som spelar in? Jag tyckte också om hennes tolkning av Sex and the city som jag tidigare skrivit om. Serien har ett feministiskt motiv, men faller ändå in i att det mesta trots allt är på […]

  3. […] Candace Brushell har skrivit boken Sex and the City som utspelar sig  New York och som ligger till grund för Tv-serien. Om du tror att boken handlar om samma karaktärer som i TV-serien så blir du besviken. Jag blev det i alla fall. TV-serien är underbar, men jag har ändå en kluven inställning till den som jag har redogjort för här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.