Recension: Khamis, Zabya; Bittersweet memories; 1997

Arab women writersZabya Khamis är från Förenade Arabemiraten och hennes novell Bittersweet memories handlar om en kvinna som levt flera år i väst som kommer tillbaka till sitt hemland. Novellen finns med i novellsamlingen Arab women writers av Dalya Cohen-Mor (red).

De träffas på ett flygplan, den moderna arabiska kvinnan i kort år och kläder av västerländskt snitt och den unga europeiska mannen som förvånas över att kvinnan faktiskt är medborgare i landet dit de ska. Väl på flygplatsen stoppas kvinnan och blir ifrågasatt för sin klädsel när personalen ser att hon har västerländska kläder, men har inhemskt pass. I väntan på att bli insläppt i sitt hemland går många tankar genom hennes huvud om livet i Förenade Arabemiraten och det liv hon nu har.

Det var en kort och kärnfull novell om hur olika liv en kvinna kan leva i Europa, respektive i Förenade Arabemiraten (om man är därifrån). Skillnaderna mellan världarna kan knappast bli tydligare. Den visade också på hur olika man kan behandlas i det landet om man är expat eller infödd. Som infödd förväntas man ha mer traditionsenliga kläder, i alla fall om man är kvinna. Hyckleri på hög nivå!

En intressant text som får representera Förenade Arabemiraten i min jorden runt-utmaning.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.