Recension: Erdoğan, Aslı; Stenbyggnaden; 2009

StenbyggnadenMånadens språk hos Ugglan och boken är turkiska. jag tog med mig min olästa bok av Aslı Erdoğan, Stenbyggnaden, till Portugal. Jag läste den vid poolen, när jag nattade ungar och på väg hem från en blöt kväll i Lissabon. Boken gavs ut 2017 på Rámus förlag.

Stenbyggnaden är en samling noveller om det politiska förtrycket i Turkiet. Vi får följa ett antal personer som alla känner sig förföljda på ett eller annat sätt. De tacklar alla livet på olika sätt. Boken är skriven på ett poetiskt språk och alla noveller är nästan som långa dikter.

Jag läste den här boken under helt fel omständigheter. Man kan inte lyssna med ett halvt öra på sin sexåriga pratkvarn samtidigt som man tar in den här boken. Inte heller med klippande ögon och somna mitt i en text. Men boken fångade mig ändå inte tillräckligt mycket för att börja om och försöka igen. Det var vacker och jag fastnade för flera stycken, men jag fick aldrig något flyt i läsningen eller något större sammanhang. Den krypande känslan av förföljelse är det dock ingen tvekan om att hon kan skildra!

1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 3853

Intressant val till turkiskan! Själv ska jag snart börja – det har kommit lite annat emellan mig och de turkiska böckerna än så länge den här månaden 🙂

Jag såg att du fått tips om Elif Shafak. hon är fantastisk och från Turkiet, men skriver tyvärr på engelska. Men som bonus borde du läsa Bastarden från Istanbul!