Recension: Adichie, Chimamanda Ngozi; Alla borde vara feminister; 2012

Alla borde vara feministerChimamanda Ngozi Adichies bok Alla borde vara feminister var från början ett TED-föreläsning. Sedan blev det en skrift och Albert Bonniers förlag har 2015 gett ut den tillsammans med Svensk Kvinnolobby i syfte att dela ut till alla gymnasieelever.

Adichie berättar personligt och med många referenser till hur det är i Nigeria hur hon blev feminist och varöfr hon fortfarande är det. Hon har fått mycket inhemsk kritik för det eftersom det anses strida mot den nigerianska kulturen. Adichie är långt ifrån kontroversiell. Hon berättar det självklara. Kvinnor ska behandlas på samma sätt som män och ha samma rättigheter, rörelsefrihet och skyldigheter. I Nigeria ser det inte ut så och om vi lägger handen på hjärtat så ser det inte helt ut så i Sverige heller.

Jag tycker initiativet att alla gymnasieelever ska få skriften är mycket bra. Den är basic och talar på ett enkelt och lättfattligt sätt om varför feminism är viktigt och varför den behövs. Den är inte särskilt politiskt vinklad åt något håll utan folk från höger till vänster borde kunde skriva under på det hon säger.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, SvD

Se talet:

4 pingar

  1. […] är lite svårare att rangordna och jag väljer att helt utesluta Chimamanda Ngozie Adichies Alla borde vara feminister för att den lite står i en klass för sig och är så svårbedömd att den är omöjlig att […]

  2. […] Originalets titel: We should all be feminists (engelska). Översättare: Niclas Hval. Utgivningsår: 2015 (första svenska utgåvan, Bonniers). Antal sidor: 61. Andras röster: Bokfreak, Bokstugan, Feministbiblioteket. […]

  3. […] bokhylla; Bibliotekskatten; Feministbiblioteket; Fiktiviteter; Sannas […]

  4. […] som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Fiktiviteter, Beas bokhylla, Bokblomma, Bokomaten med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.