Portugisisk vår och nu drar jag till Portugal!

Portugisiskspråkiga länder

Imorgon åker jag till Portugal med familjen och svärfamiljen. I tio härliga dagar ska jag ignorera att jag har fyra hektiska dagar kvar på mitt jobb (resan var såklart bokad när jag fick jobbet). Väl där lovar jag att helt koppla bort och koppla av. Jag har, precis som jag tidigare berättat om, förberett mig väl för resan med litteratur.

Månadens språk i Ugglan och bokens utmaning var i april portugisiska, lämpligt nog, och detta är mitt bidrag till den.

Månadens språk och semesterutmaning kan vi kalla Portugal och dess kolonier. Jag som ju som bekant pricka av alla världens länder på en världskarta. I och med den här utmaningen kan jag pricka av alla Portugals kolonier. Inklusive Macao, som inte är ett självständigt land. Lite extra roligt att pricka för det området, eftersom jag varit där. Jag har inte läst något specifikt från Goa i Indien, men om den kolonin handlar Mia Coutos bok Sjöjungfruns andra fot delvis om, så Goa fick också vara med på ett hörn.

Boken jag läst är en roman om inget annat anges.

Portugal

Läst nu

Lídia Jorge – Walters dotter: En bok som jag inte alls förstod. Den var skriven på ett poetiskt språk, som jag normalt gillar, men jag tyckte helt enkelt att den var för trist.

Ett urval av vad jag tidigare läst

José Saramago – Blindheten

Tres Marias – Nya portugisiska brev

Sophia de Mello Breyner Andersen – I tingens namn (lyrik)

Angola

Läst nu

Ana Paula Tavares – Salomes huvud (novellsamling): En novellsamling som gick tillbaka till naturen och den gamla kulturen, trots att författaren sedan länge bor i Portugal. Det var dessvärre inte så spännande som jag hoppats.

Jag har tidigare läst

Ondjaki – Ynari – flickan med de fem flätorna (barnbok)

Brasilien

Läst nu

Inget nytt!

Ett urval av vad jag tidigare läst

Machado de Assis – Vansinnesläkaren

Vanessa Barbara – Salladsnätter

Lygia Bojunga Nunes Den gula väskan

Joao Paulo Cuenca – Kroppsligheten

Andrea del Fuego – Syskonen Malaquias

Adriana Lisboa-  Colombines kyss

Clarice Lispector – Stjärnans ögonblick

Elvira Vigna – Saker som inte män förstår

Guinea-Bissau

Läst nu

Amilcar Cabral – Dikter: Jag hittade ett par dikter på nätet på engelska av den mest kända författaren från Guinea-Bissau. Han var marxist och revolutionär och det fanns annars en hel del politiska pamfletter att läsa av honom. Jag höll mig till poesin.

Jag har tidigare läst

Guinea-Bissau var ett nytt land!

Kap Verde

Läst nu

Inget nytt!

Jag har tidigare läst

Germano Almeida – Herr Napumoceno da Silva Araújos testamente

Dina Salustio – Kreolskornas hämnd (novell)

Macao

Läst nu

David Brookshaw (red) – Stories from Macau (novellsamling): Fyra författare med koppling till Macao som alla skriver på protuguisiska. Deolinda da Conceição och Henrique Fernandes är födda och verksamma i Macao, medan Fernanda Dias och Ondina Braga är från Portugal och har bott i Macao. Jag tyckte mest om da Conceiçãos noveller som var tydligt feministiska.

Jag har tidigare läst

Macao är ett nytt område!

Moçambique

Läst nu

Mia Couto – Sjöjungfruns andra fot: Jag ville verkligen tycka om den. En stor portion kritik mot kolonialismen och en hel del humor. Men tyvärr var det en bok som inte riktigt passade mig. Jag förstår det briljanta i den, men det var helt enkelt inte så kul att läsa.

Jag har tidigare läst

Paulina Chiziane – Kärlekens ärr (novell)

Lilia Momplé – Stress (novell)

São Tomé och Príncipe

Läst nu

Inget nytt!

Jag har tidigare läst

Conceição Lima – Dikter (lyrik)

Östtimor

Läst nu

Inget nytt!

Jag har tidigare läst

Luis Cardoso – Krönika om en överfart

3 kommentarer

 1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4632

  grundligt och systematiskt! det gillar jag. fantastisk översikt.
  jag kom på att jag läst en eller ett par böcker av Almeida. Walters dotter läste jag. den var snårig, men jag tyckte riktigt bra om den.
  Pessoa köpte jag. jag vill väldigt gärna åka till Portugal. maken vill åka till Krakow. så då åker jag till Japan…
  hoppas att du får en jättefin resa!

  1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4632

   Tack! Jag gillade inte riktigt Walters dotter, men kan tänka mig att det lite handlar om lästakt också. Jag gillar att läsa fort och denna tjänade nog på eftertanke.

 2. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4632

  Tack för alla tips om böcker från portugisiskan!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.