OS ska vara jämställt – men än är det en bit kvar

Olympiska flaggan

Nu är OS över och den stora tomheten har infunnit sig. Den är kanske inte rikgit lika stor som vanligt, just därför att det inte varit en massa tävlingar på kvällarna. Det är ju bara skönt att inte behöva sitta på jobbet och antingen titta på telefonen eller vara irriterad på att jag missar något.

Under OS har jag funderat mycket på sporter och jämställdhet. Kanske oundvikligt med tanke på att det var tjejerna som stod för de störa framgångarna. Visst kom killarna på slutet, men det var tjejerna som stod för fem av sju guld. Längdherrarna gjorde praktfiasko, men om detta talades det ganska tyst. Tack vare Kalla och Nilsson var fokuset inte riktat på dem.

Trots att det är tjejerna som presterar så går ändå mest pengar till männen. Den fd svenska backhopparen, Helena Olsson Smeby, tröttnade på att vara den som stod för framgångar och samtidigt vara den som inte fick några resurser. Hon blev norsk istället. En skam för svensk idrott, men inte har det blivit särskilt uppmärksammat. Kaj Kunna, sportjournalist på finska YLE, sa i Eurosports reportage om jämställd idrott: ”Man satsar på pojkar för att de ska bli bra. På kvinnor satsar man först EFTER att de blivit det.” Det känns som om vissa kvinnor dessutom måste bli oerhört bra innan de får det stöd de förtjänar.

Det är inte bara stödet till kvinnlig idrott som är ett problem. Olympiska kommittén har bestämt att OS ska vara jämställd. Detta till trots var man oerhört skeptisk till att låta bakhoppardamerna få tillträde. Nordisk kombination blir tillgängligt för damer först nästa OS.

Men trots alla dessa dystra fakta så finns det ljusning. I senaste OS fick damerna avsluta för skidåkarna med tremilen istället för herrarna på femmilen. Mixstafett i skidskytte är ett trevligt inslag. I sommar-OS satsas det på flera mix-tävlingar,  bland annat i triathlon, bordtennis och judo. Skytte får flera mixade tävlingar som ersätter tidigare manliga grenar. Sedan minskar man ner antalet manliga boxare till förmån för kvinnliga. En rad sporter minskar ner antalet manliga atleter för att nå en könsbalans. Läs mer om alla förändringar för ett mer jämställt OS här.

Nu ska det ”bara” till mer stöd till Sveriges idrottskvinnor. Det är hög tid att de prioriteras lika högt som männen. De svenska kvinnorna hade vunnit medaljligan i OS om det bara hade varit kvinnor som tävlade. Sug på den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.