Olika fyller 10 år!

Olikatårta

Olika fyller tio år! Förlaget alltså. De har gett ut normkritiska barnböcker i ett decennium och det känns overkligt att de funnits så länge. Jag har längst många av deras böcker för mina barn och flera har varit stora favoriter.

Olika på bokmässan 2013

Första gången jag träffade på Olika förlag live var på en tillställning på Lumabiblioteket den 31 augusti 2011. Jag vet exakt datum eftersom jag fick frågan när jag beräknades föda och jag svarade glatt ”imorgon”. Kanske var det därför jag inte hade sinnesnärvaro nog att fota. Första fotot är detta från Bokmässan 2013 och deras härligt prickiga monter.

Fotbollsböcker från Olika

VI har haft flera favoriter genom åren, men på senare tid så har jag mest uppskattas fotbollsböckerna som bygger på kända fotbollsspelares barndomar. Det är lite tillrättalagt med rullstolsburna, slöjbärare och olikfärgade, men på ett diskret sätt så att det inte skrivs oss på näsan. Dessutom handlar det mycket om fotboll. Jag lottade ut mina böcker i höstas till en fotbollstokig tjej och Märta-Sara från Göteborg vann dem!

Ett bildcollage av boken Orättvist! av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund med omslag samt bilder från boken.

Orättvist av Åsa Mendel- Hartvig (text) och Caroline Röstlund (bild) har annars varit den största favoriten, den hittills enda sönderlästa boken. Jag älskar det författarparet! Deras böcker är de jag gillar bäst av böckerna för mindre barn. De är aldrig uppenbart normkritiska och inte bara normkritiska. Deras böcker är oliga och barnen älskar dem!

Hugo med bok

Hugo älskade Orättvist så mycket att den fick följa med i sängen.

Hur görs bebisar?

Hur görs bebisar är en fantastisk bok som Olika översatt och gett ut. Den tar upp hur barn blir till utan att nämna sex. Den har varit ovärderlig för oss när vi har kämpat och kämpat för att få till ett syskon. Men ibland var det lite komiskt när Hugo pratade om livmödrar och spermier på förskolan.

Hugo och Olika förlag

I november lanserade Olika ett spel, Möjliga familjen (istället för löjliga familjen) och jag och min familj var på releasen. Här står Hugo och Karin Salmson och samtalar kring olika familjer, eller kanske mest vår. Tyvärr är Hugo ingen som gillar spel, så det har inte blivit så mycket spelat. Den typen av spel älskar jag så jag hoppas fortfarande att vi ska spela tillsammans en vacker dag. Annars får jag väl jobba på Selma.

Idag var det fest, men jag orkar inte så mycket efterjobbet-aktiviteter nuförtiden så jag firar här istället för fysiskt. Förutom ovan nämnda böcker har följande varit väl lästa böcker här hemma:

Tesslas mamma vill inte och Tesslas pappa vill inte

Simri på hattäventyr

Piraterna och regnbågsskatten

Konrad lussar

Alla dör

Det är fantastiskt att Olika finns och ger ut barnböcker där olika barn och vuxna får ta plats, olika familjekonstellationer, olika kroppar och olika personligheter. Det har varit värdefullt för oss att sådan litteratur funnits och det är värdefullt för hela litteraturscenen för barn och ungdomar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.