Nyårslistor 2015: Facklitteratur

Som hon drackÅrets bästa fackböcker är lite svårare att rangordna och jag väljer att helt utesluta Chimamanda Ngozie Adichies Alla borde vara feminister för att den lite står i en klass för sig och är så svårbedömd att den är omöjlig att sätta in i en lista. Bra och viktig är den likväl.

Av de böcker jag läst i år tyckte jag bäst om dessa fem. Några helt nya och andra har några år på nacken.

  1. Som hon drack – Lisa Wiklund och Jenny Damberg: En utomordentligt bra bok om kvinnor och alkoholvanor genom historien. Helt utan pekpinnar och moralkakor. Tummen upp!
  2. Jemen är bra!  – Tanja Holm: Jag älskar reportageböcker från främmande länder och Tanja Holms bok om sin tid i Jemen är fantastiskt rolig och skrämmande på samma gång. Definitivt underhållande läsning!
  3. Bad feminist – Roxanne Gay: Mycket intressant om ras och kön och Gays essäer är både välskrivna och underhållande och framförallt mycket tänkvärda.
  4. Kriget har inget kvinnligt ansikte – Svetlana Aleksijevitj: Nobelpristagaren briljerar i boken om de kvinnliga soldaterna och sjukvårdarna under andra världskriget.
  5. På damsidan – Helena Tolvhed: Mycket bra om idrott och kön genom historien. På damsidan är en bra introduktion till hur kvinnor behandlats inom idrotten från 1920-1990.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.