Mitt feministiska litteratur- och kulturår 2018

Familjen på Järflotta

Familjen badar. Alla de många underbara baden är något av det fina med 2018.

Då har jag ännu ett år att lägga till handlingarna och jag sammanfattar mitt feministiska litteratur- och kulturår. 2018 har präglats av ganska mycket ovisshet gällande jobb och ekonomi för familjen, men vi har ändå haft ett fantastiskt fint år med mycket tid för våra barn. Det har varit jobbigt politiskt med oro för framtiden på många sätt, men den varma sommaren har lett till mycket bad och kul för familjen. Saker har ofta två sidor och när allt kommer omkring så känns det skönt att fokusera på det positiva nu för att få kraft att jobba vidare med det negativa under 2019.

Kulturmässigt har det varit ett bra år, så bra det kan vara med två mindre barn. Jag har läst 150 böcker, varit på bokmässan och smitit iväg på lite kulturevenemang då och då. Det har gett mig styrka och energi som jag kunnat lägga på jobb och att vara mamma.

Januari

Jag utanför LRF-huset i Stadshagen

I januari började jag ett nytt jobb på Stiftelsen Lantbruksforskning. Det var spännande att få börja jobba igen, men lite ovisst och osäkert att återigen kasta mig in i ett tidsbegränsat vik.

I januari blev jag stående boktipsare i Tidningen Nu. Med oregelbundna mellanrum tipsar ja gom tre feministiska böcker på ett givet tema. Första gången tipsade jag om internationella feministiska kampböcker.

Jag gav mig den på att avsluta mitt jorden runt-projekt inom en inte allt för lång framtid. För att får inspiration av varandra startade jag en läsa-jorden-runt-grupp på Facebook. Där lärde jag känna Fanny som jag ofta har samtal med om världslitteratur. Så roligt att sociala medier leder till sådana kontakter!

Jag tipsade om årets böcker på SelmaStories.

I januari kunde jag också konstatera att jag betat av Sydamerika som första världsdel  efter Europa.

Februari

I februari var det OS och då skrev jag som vanligt om kvinnliga vinterolympier på bloggen. Det kändes på förhand som att jag redan hade skrivit om det mest intressanta, men jag tycker inte att resultatet alls blev B-betonat. Det finns ju så många fantastiska idrottskvinnor!

I Tidningen Nu tipsade jag om bra idrottsböcker.

Mormor fyller 100 år

Mormor fyllde 100 år den 15 februari och vi var på 100-årskalas. Det var oerhört häftigt och snart är det dags för 101-årskalas.  Samma dag som mormor fyllde 100 år föddes mitt andra brorsbarn Vilmer.

Inte bara mormor, utan även Estland, fyllde 100 år i februari 2018. Jag tipsade om estnisk kultur på bloggen.

Mars

I mars kunde jag pricka av Nordamerika på jorden runt-kartan.

Till den 8 mars tipsade jag om feministiska kampböcker i Tidningen Nu och jag tipsade som vanligt om nya böcker i Fredrika Bremerförbundets tidning Hertha.

April

#knytblus

Svenska Akademien krisade och jag och många, många andra visade sitt missnöje och barn knytblus för Sara Danius.

Tempelplatsens kyrka

Jag åkte med barnen och föräldrar och svärfar till Helsingfors. Där såg vi Tempelplatsens kyrka, Helsingfors stadsmuseum och Designmuseet. Tyvärr lyckades Selma blåsa ut hela telefonen så det finns få foton sparade från den resan.

Eftersom jag skulle åka till Portugal i maj passade jag på att läsa litteratur från det portugisiska språkområdet. Jag prickade in flera läder från Angola och Mocambique till Macao.

I Tidningen Nu tipsade jag om ungdomsböcker som vuxna också borde läsa.

Maj

Tram 28 i Lissabon

Vi åkte till Portugal med min mans familj och hade tio underbara dagar i ett stort hus med pool i Cascais. Trots att det var en barnsemester hann jag faktiskt med en hel del kultur.

Rödluvan och vargen av Paula Rego

Rödluvan och vargen av Paula Rego.

Jag upptäckte den fantastiska feministiska konstnären Paula Rego och var på hennes museum i Cascais. Vi var även i Lissabon och njöt av den underbara arkitekturen. Jag var dessutom på fest hos några schlagernördar och tillät mig vara lite avundsjuk på att de skulle få se Eurovision på plats. Jag fick bara se arenan från ovan. Vi var på besök i den portugisiska turistfällan Sintra och det var trevlig även om vårt besök blev betydligt kortare än det kunde blivit om vi inte haft barn.

Eurovision Song contest såg jag på en TV i huset i Cascais och var glad över den feministiska och coola israeliska Netta Barzilai stod som segrare.

Det blev ett ja till abort på Irland och jag jublade åt att någonting går åt rätt håll i den här världen!

Under besöket i Portugal fick jag veta att den killen jag vickade för skulle sluta. Jag blev erbjuden fast tjänst på Stiftelsen Lantbruksforskning och det är min första fasta tjänst sedan 2014. Underbart roligt och kanske framförallt en liten trygghet.

Selma fyller två år

Selma fyllde två år efter vår hemkomst från Portugal och det känns nästan overkligt att tiden gått så fort.

Juni

I början av juni läste jag socialdemokraten Veronica Palms självbiografi och jag slogs av hur många likheter det var med mitt mitt politiska liv. Jag satte därför igång en följetong på bloggen där jag delade med mig av mina erfarenheter för att förhoppningsvis någon tjej skulle se att hon inte är ensam.

Jag tipsade om europeiska böcker i Tidningen Nu eftersom det var strax efter Eurovison Song Contest.

Borgeby Fältdagar

Jag åkte till lantbruksmässan Borgeby fältdagar i Skåne i tjänsten och fick uppleva något som jag aldrig upplevt förut. Det var en mässa, men ändå väldigt långt från bokmässan.

Det var Fotbolls-VM och vi tittade MYCKET på TV.

Jag satte igång utmaningen Operation Oceanien för att så småningom kunna pricka av Oceanien på min jorden runt-karta.

Juli

Sälsafari

I juli kom då äntligen semestern. Vädret var underbart och vi badade och hängde ute så mycket vi bara kunde. Läste gjorde jag mycket, men övrig kultur var mest i form av olika nöjesfält.

Augusti

Jag prickade av Oceanien på min jorden runt-karta.

Skrev i Tidningen Nu om böcker med HBTQ-tema i samband med Pride.

10-årig bröllopsdag

Den nionde augusti hade jag och Andreas varit gifta i 10 år!

Jag har äntligen en fysisk bokcirkel! Det är en feministisk bokcirkel som träffas ungefär var sjätte vecka. Föra gången läste vi Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Jag fick en morgon det fasansfulla beskedet att en väns dotter gått bort i cancer. En flicka lika gammal som min egen son. Många är vi som följt familjens kamp i sociala medier och även om jag visste att chanserna att överleva var mycket små fick jag ändå en chock. Barn ska inte dö.

Jag deltog i en bokcirkel över nätet om Jonas Hassen Khemiris bok Pappaklausulen som SelmaStories anordnade. Mycket bra arrangemang (och bok)!

September

Andreas och Hugo på Hugos 7-årsdag

Den fjärde september fyller min Hugo år.  7 år i år och en riktig ettagluttare! Tiden går…

Det var val och allt kändes eländigt. Sedan fick jag mer hopp, för det blev ju trots allt inte så illa som det skulle kunna blivit. Men såhär ett halvår senare har vi fortfarande ingen regering. Ja, ni vet alla hur det är och har varit. I Tidningen Nu passade jag på att tipsa om böcker kopplade till val och liberalism.

Sen kom bokmässan och allt kändes bra igen!

Ida Jessen om livet på Jylland för 100 år sedan

Jag fick möjlighet att intervjua Ida Jessen och prata om hennes nya böcker En ny tid och Doktor Bagges anagram. Jag sprang också på Niviaq Kroneliussen och bad om en pratstund. VI hade många diskussioner om livet på Grönland och vad man kallar sitt hem. Kulturkollo hade ordnat en bokcirkel med Maggie O’Farrell, men tyvärr blev det via länk istället för lajv pga att hennes dotter blivit sjuk. Bokmässan var också många underbara möten med bokbloggare annat kul folk och – faktiskt- lagom stora bokinköp.

Oktober

I oktober blev jag bjuden på teater av en vän. Vi såg Ett dockhem 2 med bland andra Helena Bergströlm i huvudrollen. Det var en intressant föreställning om vad som hände efter att Nora klev ut genom dörren i Ett dockhem.

Bokcirkel igen och den här gången pratade vi om Modet att köra av Manal al-Sharif.

En roligt inslag var att min mans Twitter-följetong Hoin blev uppläst i fem delar i Creepypodden.

Jag och Kim Thúy på Pocketshop

Jag fick äntligen träffa Kim Thuy! Efter flera misslyckade försök tidigare lyckades jag tajma in hennes besök på Pocketshop på Götgatan. Hon var en fröjd att lyssna på och så lyssnade hon på mig när jag babblade på om Vietnam, mat och att laga efter hennes recept.

Selma och Hugo på Halloween 2018

Jag insåg att Halloween kommit till Sverige för att stanna och att jag inte var irriterad över det. Kan man annat än älska mina underbara ungar när de klätt sig i matchande pyjamasar för bus eller godis?

November

Första världskriget i bilder

I november slutade första världskriget och jag uppmärksammade 100-årsdagen efter freden samt att staten Österrike fyller 100 år (som ju är en följd av första världskriget).

I Tidningen Nu tipsade jag om feministiska kokböcker eftersom chefredaktören fann det så spännande att läsa om mitt möte med Kim Thúy,

I den feministiska bokcirkeln pratade vi om En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf.

December

Årets julkalender handlade om nobelpriset i litteratur och idén fick jag eftersom det inte delades ut något pris i år. Jag gav akademien 24 tips på fantastiska kvinnor som borde få priset (några som borde fått det).

Jag besökte i vanlig ordning julbasarer och drack mycket glögg och köpte fantastiska julklappar och såklart böcker till mig själv.

Rösträtten fyllde 100 år i år och jag hedrade det med att ge lite boktips om rösträttsrörelsen.

Jag avslutade året med ett julboksmaraton. Fenomenet julböcker är relativt nytt i Sverige och jag ville läsa mig igenom en del av marknaden. Jag får se hur många julböcker jag läser nästa år.

Gott nytt år alla kära läsare!

1 kommentar

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4713
    • Fanny Bjarke1 januari, 2019 kl. 10:51
    • Svara

    Så glad att vi hittade varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.