Månadens feminist: Sara Danius

Sara Danius

Kort fakta

  • Född 5 april 1962 i Täby och död 12 oktober 2019 i Stockholm.
  • Professor i litteraturvetenskap vis Stockholms universitet.
  • Svenska Akademiens ständiga sekreterare 2015-2018.

Sara Danius feministiska gärning

Sara Danius var dotter till författarna Lars Danius och Anna Wahlgren. De skilde sig när hon var liten och hon utöver sin helsyster fick hon sedan sju halvsyskon. Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade Sara med modern till Malmö och senare till Egypten. Där upptäckte hon moderns litteratur, då litteratur för ungdomar inte fanns att tillgå där. Hon flyttade efter några månader hem till Täby och sin pappa igen. En händelse från de tidiga åren var att hennes yngsta bror dog i difteri i Egypten. (Källa Wikipedia.)

1982 började hon studera litteraturvetenskap på Stockholms universitet. Där läste hon bland andra Simone de Beauvoir och Virginia Woolf och hennes intresse för feminism och genus föddes. Såhär sa hon till Skånska Dagbladet 2015 om kvinnor och litteratur:

Ett genomgående tema i många av mina artiklar om kvinnliga författare är att dessa länge behandlats styvmoderligt i historieskrivningen. Antingen har de marginaliserats, eller inte fått den plats de förtjänar. Eller så har de hyllats, fast på ett förminskande sätt. Allt det där håller på att förändras sedan en tid, även om det går långsamt. Det finns vissa återkommande mönster när det gäller sättet att beskriva kvinnliga intellektuella, och de har sällan varit till fördel, tvärtom.

Hennes avhandling, The Senses of Modernism: Technology, Perception and Aesthetics (2002), handlade om gamla verk såsom Thomas Manns Bergtagen, Prousts På spaning efter den tid som flytt och Joyces Ulysseus och hon menade att dessa måste läsas i ljuset av den teknologiska utvecklingen.

2014 gav Sara Danius ut essäsamlingen Husmoderns död som innehöll många texter om genus och bland annat ett stycke svensk samtidshistoria utifrån recept i Bonniers kokböcker från 1960 till 2010. I den boken skriver hon om flera ämne som intresserat henne genom åren, bland annat glaskonst och om författarna Thomas Mann och James Joyce.

Hon blev invald i Svenska Akademien 2013 på stol nummer 7, samma stol som Selma Lagerlöf en gång haft. Två år senare blev hon vald till ständig sekreterare. 2016 utsåg Akademien Bob Dylan som nobelpristagare i litteratur och detta skapade stora rubriker. Hon skrev om valet i en bok, Om Bob Dylan, som kom ut 2018. 2018 avgick hon som ständig sekreterare efter kontroverserna i Akademien med den så kallade kulturprofilen. Hon berättade utelämnade i sitt sommarprat samma år om hennes syn på allt som hänt.

Sara Danius diagnostiserades med bröstcancer 2014 och hon var sjukskriven under perioder. Hon har bland annat berättat om att hon en gång somnade på nobelfesten för att hon var så trött av alla behandlingar. 2019 kom cancern tillbaka och hon avled i oktober 2019.

Sara Danius och jag

Jag fick upp ögonen för Sara Danius när hon blev vald till Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Efter en liten dipp 2016 då hon var med och utsåg Bob Dylan till nobelpristagare i litteratur återfick hon mitt stora förtroende under skandalen med Katarina Frostenson och framförallt hennes make Jean-Claude Arnault. Jag hoppades länge att Sara Danius skulle återta rollen som ständig sekreterare för att styra upp Akademien och blev riktigt ledsen då hon lämnade helt. Jag hade missat att hon haft cancer och blev otroligt chockad när jag såg att hon gått bort, alldeles för tidigt.

För mig är Sara Danius en feminist i praktiken då hon på ett så självklart sätt valt att ta plats med stora färgglada kreationer på nobelfesten. Hon var otroligt skärpt och en av de skarpaste rösterna i Kultursverige och hon fattas oss alla. Läs mer om min hyllning till henne här.

Bok av Sara Danius som jag håller på att läsa

Husmoderns död 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.