Lucka 18: Fredrika Bremer

Kort fakta

Född 1801 i Åbo, Finland död 1865 i Haninge
Gav ut romanen Hertha 1856
Efter Hertha reste hon till södra Europa och till Orienten och återvände 1956

Fredrika Bremers feministiska gärning

Fredrika Bremer anses som en av de första feministiska pionjärerna. Hon fick en sträng uppfostran på familjegodset i Årsta och hon kännetecknades som barn som livlig och utan tålamod. Fadern var sträng, men lät henne utbilda sig. Familjen reste också till andra länder och Fredrika fick i 20-årsåldern komma i kontakt med främmande kulturer.

Hon började skriva och 1828 gav hon ut sin första bok i serien Teckningar ur vardagslifet. Hon var påverkad av många vid denna tid, moderna tänkare och på hemmaplan fick hon en vän i rektorn och sedermera kyrkoherden Per Johan Böklin som var hennes andliga bollplank. Deras korrespondens finns utgivet.

Hennes mest kända verk är den feministiska romanen Hertha (1856) som av kvinnorörelsen betraktat som den svenska feminismens startskott (detta då det fanns tydliga feministiska tankar även hos Hedvig Charlotta Nordenflycht hundra år tidigare). Som exempel kan nämnas att Fredrika Bremer-förbundets medlemtidning bär namn efter romanen. Bremer var upprörd över den gifta kvinnans ställning och den då så omdiskuterade boken anses ha bidragit till lagen som gav kvinnan rätt att bli myndig vid 25 års ålder (1858).

Efter Hertha gav sig Bremer ut på en lång resa, genom Europa och slutligen till Palestina. Denna resa har kallats ”Pilgrimsresan” och om den berättar hon i boken Livet i gamla världen (1862).

Fredrika Bremer och jag

Eftersom Fredrika Bremer är en så känd person och en viktig pionjär inom kvinnorörelsen har jag länge velat läsa böcker om och av henne. Mycket annat har dock kommit emellan. 2009 läste jag Ulrika Kärnborgs bok om henne och var extra intresserad eftersom min partikollega Anders Jonsson redogjort i ett föredrag om sin bok De gjorde skillnad, att flera vänsterintellektuella försökt att få många liberala feminister att vara socialister. Detta tyckte jag lös igenom i Kärnborgs bok och det var synd. Efter den har jag läst två av Bremers romaner.

Böcker av Fredrika Bremer som jag läst och recenserat

Grannarna 1837

Hertha 1856

Bok om Fredrika Bremer som jag läst och recenserat

Kärnborg, Ulrika; Fredrika Bremer; 2003

2 kommentarer

  1. Hej! Jag läste nyligen ”En Dagbok” av Fredrika Bremer i skolan (läser litteraturvetenskap på LiU). Den var helt klart läsvärd och har nyligen givits ut på nytt av föreläsaren jag har just nu, Maria Wahlström. Tänkte mest att jag skulle tipsa, den är tydligen inte så uppmärksammad men helt klart läsvärd.

    1. Åh, tack så jättemycket för tipset! Den skulle vara kul att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.