Lucka 15: Flyktingar

Krans 15Människor på flykt är ett tema som kändes oundvikligt den här julen. Flyktingar fortsätter att komma till Sverige i en rasande fart och kriget i Syrien blir därmed en del av vår vardag. Idag får ni tips om tre böcker med kvinnor på flykt som huvudtema.

Som om jag inte vore där av Slavenka Drakulic: I Drakulic roman flyr en våldtagen och gravid kvinna kriget Bosnien och hamnar på ett sjukhus i Stockholm. Där föder hon sitt barn. Hon har svårt att komma över de krigsförbrytelser som begåtts mot henne.

Morgon i Jenin av Susan Abdulhawa: En bok som belyser palestiniernas sida i Israel-Palestina-konflikten och den utspelar sig delvis i ett flyktingläger. En palestinsk pojke har blivit kidnappad och förd till en israelisk familj. En dag får han möta sin palestinska syster.

Krig i paradiset av Sakina Ntibanyitesha: Kabibi bor i ett flyktingläger i Kongo-Kinshasa på flykt undan kriget i Burundi. En dag tar hon sig till Kinshasa och får flyktingstatus. Hon hamnar efter det i norra Sverige. Där blir livet både bättre och ibland lite sämre. Rasism blir en del av hennes vardag, liksom kyla från både väder och människor.

2 kommentarer

  1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4435

    Tack för boktipsen. Vilken fin blogg du har.

  2. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4435

    Tack <3

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.