Lucka 11: Kantonen Appenzell Innerrhoden i Schweiz, där kvinnor fick rösträtt 1990

Krans 11Bakgrund

Schweiz var det land i Europa där kvinnor fick rösträtt sist. 1971 var året i nationella val, men i vissa kantoner dröjde de ännu längre. Kantonen Appenzell Innerrhoden fick kvinnor först rösta 1990 (Lichtenstein var det land då kvinnor fick rösträtt sist i nationella val, 1984). Det var inte frivilligt, utan skedde efter ett domslut i den schweiziska förbundsdomstolen. Männen i kantonen hade röstat mot. Appenzell Innerrhoden är också en av få kantoner och fortfarande använder sig av direktdemokrati.

Resmålet

Appenzell Innerrhoden ligger i nordöstra Schweiz och torde vara Europas avkrok när det gäller jämställdhet. Åk dit och ta reda på hur det verkligen ser ut i ett område där kvinnor fick rösträtt först för 22 år sedan. Sprid ditt feministiska budskap!

Ta dig dit

Kantonen ligger här:

Appenzell Innerrhoden på en schweizisk karta

Appenzell Innerrhoden och jag

Jag har varit i Schweiz med min familj 1991, men vi var aldrig i Appenzell Innerrhoden. Jag skulle faktiskt vilja besöka denna jämställdhetens avkrok i Europa.

1 ping

  1. […] att en kvinna får en så stor plats i den österrikiska folksjälen. I ett Österrike, som efter Schweiz skulle kunna vara i alla fall Centalreuropas näst mest konservativa land. När vi var där 2008 var […]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.