Julboksmaraton 2019

Julboksmaraton 2019

Förra året hade jag dag ett julboksmaraton den 30 december. Jag valde att recensera alla julböcker jag läst före jul på en och samma dag. Jag tänkte göra samma sak i år, så det blir kanske en tradition! I december är jag oftast trött och inte minst lästrött och då passar den relativt nya julfeelgood-genren mig perfekt. Feelgood, lättläst och julstämning – vad kan gå fel?

Inför förra årets julboksmaraton identifierade jag ett antal ingredienser som julböckerna oftast innehåller. I år har jag inte bara läst traditionella feelgoodromaner med jultema, men de flesta är klassiska feelgood. Jag har därför försökt att anpassa recensionerna till julboksingredienserna nedan.

Slutligen måste jag tillägga att jag är ganska kräsen så även om jag tror att lite kärlek och julstämning räcker så blir jag ändå rätt irriterad på när det är för enkelt eller innehåller för många obesvarade frågor. Det är perfekt att avsluta året med julböcker så blir jag riktigt sugen på att dra igång tyngre läsning i januari.

Julboksingredienser

  1. Kvinnan: Hon får inte vara ett mähä, utan en självständig kvinna som söker eller som inte vet att hon söker kärleken.
  2. Mannen: Ja tyvärr verkar det vara hopplöst heteronormativt, så här kommer jag att bedöma mannen och hans kvaliteter som en bra man.
  3. Intrigen: För att det ska bli bra behövs en spännande intrig. Det är inte direkt så att man undrar hur det ska sluta, mer hur det ska gå till. För egen del tycker jag också att det måste vara sannolikt. Inte sannolikt som att det skulle kunna hända i verkligheten, utan så att författaren är så pass skicklig att jag vävs in i en illusion om att det är troligt att det skulle kunna gå till just så.
  4. Rekvisita: Det måste såklart vara snö och juliga miljöer, men också gärna med andra trevliga saker som ramar in historien.
  5. Det obligatoriska exet: Exet eller soon-to-be exboyfriend är alltid ett inslag. Han ska vara hopplös på ett sätt som är uppenbart för alla utom för huvudpersonen själv. Här är det trevligt om han inte är ett fullkomligt monster, utan sannolik enligt definitionen ovan.
  6. Feminism: Det behöver inte vara vrålfeminsitiskt och normkritiskt, men det behöver vara en viss grad av anständighet. Borta måste kvinnan vara som räddas av riddaren på den vita hästen och nu vill jag se självständiga kvinnor som väljer själva och hittar sin egen väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.