Jorden runt: Ett försök att pricka av hela Europa

Europas länder - politisk karta

Det är nog får av mina läsare som missat att jag försöker läsa mig runt jorden. Jag har inte haft tid och ork att göra en utmaning under sommaren för att pricka av några länder till för det finns inte den tiden eller orken med en ettåring som är otroligt mammig. Då kom jag på att jag åtminstone kan pricka av hela Europa!

Jag tog fram listan med länder som är kvar och såg att det var tre Europeiska länder kvar:

Moldavien

Monaco

San Marino

Inga lätta länder som ni ser. Nu är det ju så att jag är snäll mot mig själv i den här utmaningen och översatta dikter eller noveller på nätet räknas. Jag började med Monaco och ett napp var Charlotte Casiraghi, som inte är prinsessa men väl nummer fyra i den monegaskiska tronföljden. Hon är journalist, men jag lyckades inte hitta något skrift eller liknande som skulle kunna räknas till utmaningen. Ingen av mina källor på nätet, dvs personer som gör samma sak som jag, har hittat något tillfredsställande från Monaco. Men så dök det bara upp! En novell av René Novella, Pythonesses. Hela fanns att läsa och den var mycket kort. Monaco – check!

Det enda jag dittills hittat från San Marino är någon 1800-talsbok som fanns att ladda ner på nätet och som verkade oerhört tung och tråkig. Så många böcker så lite tid… Jag gav mig på jag efter något lättare! Jag fick faktiskt napp av hos Ann Morgan som läst sig runt hela jorden. Hon nämnde Milena Ercolani och att hon haft kontakt med henne för att få tips. Då fanns inget av henne översatt men nu hittade jag en dikt. San Marino – check!

Då kvarstår bara Moldavien, det land som jag från början trodde skulle vara det enklaste av de tre och här måste jag nog gräva lite till. Ann Morgan som jag nämnde ovan, ger mig ett tips. Jag får se om jag går på det. Någon annan som kan hjälpa mig?

När jag hittat något från Moldavien så tänkte jag redogöra lite för den litteratur jag läst från hela Europa (och inte bara EU, som jag läst tidigare).

(Och precis när detta ska publiceras hittar jag honom! Dumitru Crudu! Med dikter och allt här. Återkommer med det utlovande inlägget snart.)

Kommentera

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.