Jansson, Tove; Sommarboken; 1972

SommarbokenSommarboken är en bok om sommar på en ö i Finska viken och samtal mellan en liten flicka och hennes farmor. Det finns en pappa med i handlingen, men han håller sig mest i bakgrunden. Sophia och farmodern diskuterar det mesta som handlar om livet, kärleken och vardagen och hela tiden är den underbara skärgårdsöns miljö närvarande. Tove Jansson har verkligen lyckats att skapa en känsla av sommar och jag som älskar sommaren ville aldrig att den känslan skulle försvinna.

En av anledningarna till att jag älskar denna otroligt söta roman, är att den påminner mig om mig och min farmor. Min farmor var också klok, precis som Sophias farmor, men också för att jag oftast träffade min farmor i skärgårdsmiljö och tyvärr inte har haft någon relation med henne efter att jag fyllt sju (för hon dog 1984, alldeles för tidigt). När jag fick boken av en vän tyckte jag att den verkade lite söt och la den på hyllan och nu när jag har åtagit mig att läsa böcker från Norden, plockade jag fram den. Det tog bara några dagar så hade jag läst ut den och trots all sin enkelhet så var det en fantastisk bok.

Läs mer: Albert Bonniers förlag, Adlibris, Bokus

Lyssna gärna på Tove Jansson när hon läser högt ur Sommarboken i Svenska Yle.

4 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4648

  Finland är underbart. Tove och Mumin likaså.

  1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4648

   Jag håller med!

 2. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4648
  • Catrine on 11 juni, 2012 at 03:02
  • Svara

  Håller helt med dig, Hanna. Tove Jansson lyckas ta en direkt in i sommaren. Så enkelt och så väldigt bra.

  1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4648

   Jag kände lukten av tång och solvarma hällar genom hela boken. Det är få författare som lyckas med det.

 1. […] Tikkanen: Århundradets kärlekssaga, Två och Män kan inte våldtas. Tove Jansson: Sommarboken Eeva Kilpi: Min kärleks höga visa Leena Lehtolainen: Vad gör alla flickor […]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.