Åtta år sedan jag började läsa mig jorden runt

Flaggor

Jag såg på Timehop att det idag är åtta år sedan jag bestämde mig för att läsa mig jorden runt. Jag fick tips av en vän som drev en blogg om det och blev sugen på att testa om jag skulle kunna få ihop det själv. Jag startade på 38 länder som jag redan kunde tillgodoräkna mig. Nu är det 19 kvar.

Jag började läsa Andrée Blouins My Country, Africa (Centralafrikanska republiken), men eftersom den är lånad och inbunden vill jag inte ha den i handväskan som tunnelbanebok och då får den vänta lite. Den verkade dock vara riktigt spännande om kvinnors villkor och kolonialismens baksidor.

Jag lånade Hisham Matars Att återvända (Libyen) som ebok på bibblan, men det verkar vara något strul med eboks-utlåningen och jag får inte in den i några av mina läsare så den boken får kanske vänta. Däremot hittade jag en oläst novell från just Libyen så jag läser nog den så länge och väntar på Matar tills rätt tillfälle ges.

Komorerna har varit en svår nöt att knäcka men jag har hittat en bok, The Kaffir of the Karthala, som jag är tämligen osugen på. Får se om jag klarar av att läsa bara ett utdrag ur boken, eller om jag känner mig tvungen att köpa den på Adlibris och läsa hela.

Sedan hade jag helt glömt Sydsudan! Såklart ska det landet vara med och jag blev oerhört glad när jag hittade en lista med poesi från alla afrikanska länder, Sydsudan inräknat, så jag behövde inte leta länge. Tyvärr var dikten från Komorerna inte översatt från franska så där kunde jag inte komma så billigt undan som jag ville.

Min läslista

Fetade är kvinnor!

Centralafrikanska republiken: Andrée Blouin – My Country, Africa (lånat)
Djibouti: Abdourahman Waberi  – In the United States of Africa (adlibris, fjärrlån)
Ekvatorialguinea: Juan Tomás Ávila Laurel – By Night the Mountain Burns (kindle)
Etiopien: Maaza Mengiste – Under lejonets blick (bibblan)
Gambia: Phillis Wheatley – Dikter (iBooks)
Guinea: Camara Laye – Svart barn (bibblan)
Komorerna: Mohamed Toihiri – The Kaffir of the Karthala (utdrag finns här annars Adlibris)
Lesotho:  Mpho ‘M’atsepo Nthunya – Singing Away the Hunger (fjärrlån eller Amazon)
Libyen: Hisham Matar – Att återvända (bibblan)
Maldiverna: Ibrahim Waheed “Kalaavehi” – Noveller (finns att läsa här)
Mauretanien: Amadou Ndiaye – Crossing the Atlantic Ocean In Search of Happiness (Kindle)
Namibia: Neshani Andreas – Purple Violet of Oshaantu (bok i bokhyllan)
Nepal: Narayan Wagle – Palpasa Café (Kindle)
Niger: Nouhou Malio – The Epic of Askia Mohammed (fjärrlån)
Oman:  Jokha Alharthi – Celestial Bodies (Kindle)
Swaziland: Sarah Mkhonza – Pains of a maid (fjärrlån)
Sydsudan: Onam Liduba – Child cry of war (en dikt här)
Tadzjikistan: Andrej Volos – Hurramabad (bibblan)
Tchad: Joseph Brahim Seid – Told by starlight in Chad (fjärrlån)

2 kommentarer

  1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4565

    Jag är SÅ imponerad! Jag läser väl en eller två böcker per år som fyller på min jorden runt-utmaning.. så jag får nog hålla på tills ja blir pensionär. Å andra sidan- vad skulle jag annars göra??

    1. Notice: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4565

      Haha, ja så tänkte jag får början men så blev jag besatt. Fördelen att dra ut på det är ju att det blir färre inslag av ”fusk”, dvs typ en dikt. Det översätts ju fler och fler böcker. Men jag kommer att fylla på och förbättra listan så länge jag lever tror jag 🙂

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.