Gästrecensioner

Vill du skriva en gästrecension till Feministbiblioteket? Alla är välkomna att skriva och vill du få något publicerat så mejla din recension till hanna@feminstbiblioteket.se. En recension behöver inte vara lång och du behöver inte skriva den efter en viss mall, men om du vill ha lite riktlinjer så kan en recension se ut som följer:

 • Ett kort refererat om vad boken handlar om.
 • Lite om varför boken platsar i Feministbiblioteket (om det inte är uppenbart).
 • Ett personligt omdöme. Även böcker du inte rekommenderar är välkomna.
 • Ca 1000 – 1500 tecken (med blanksteg), men den får vara längre eller kortare.

Lite andra tips:

 • Skriv en recension om din bästa feministiska bok.
 • Skriv en recension på någon bok jag redan recenserat och beskriv varför jag har fel i min hyllning/sågning.
 • Var gärna politiskt färgad, särskilt om du har en annan politisk uppfattning än jag.
 • Var personlig och tala om varför just du gillar den bok du recenserat.

Lycka till och du är välkommen med en recension när du vill!

GÄSTRECENSIONER

Sara Starkström:

James, E L; Femtio nyanser av honom; 2012

Sara Starkström är redaktör och författare till en rad böcker. Sara tycker att tjejerna ska ta hem spelet och hon ger dig råd om hur i boken Game girl. Nu har hon en debutroman på G och letar efter ett förlag som vill ge ut den.

 

Maria Hagman:

Florens, Sonia; The mammoth book of womens erotic fantasies, 2004

Hakelius, Johan; Ladies; 2010

Maria är en liberal kvinna med förkärlek för England och som är bosatt i Skaraborg. Hon gillar triathlon och yoga och tycker att jämställdhet är viktigt. Mest tycker Maria om brittiska saker såsom hennes man och hennes barn.

 

 

Fröken Bella:

Eidevald, Christian; Anna bråkar; 2011

Eidevald, Christian; Det finns inga tjejbestämmare, 2009

Fröken Bella är förskollärare som tycker att det är viktigt med jämställdhet och genustänk i förskolan. Hon har nyligen flyttat till landet och hon tränar för att springa tjejmilen. Hon bloggar också om sina feministiska idéer på Fröken Bella vet bäst.

 

Jenny Insulán:

Skugge, Linda; Ett tal till min systers bröllop; 2006

Collins, Suzanne; Hungerspelstriologin: Hungerspelen, Fatta eld, Revolt; 2008-2010

Näsling, Sanne; Kapitulera omedelbart eller dö; 2011

Jenny Insulán brukade tidigare debattera feminism på nätet med andra brudar. Nu läser hon till präst och recenserar gärna feministiska böcker. Debatterar feminism gör hon fortfarande.

 

 

Visselpaj:

Edlund, Ann-Catrine, Erson, Eva & Milles, Karin; Språk och kön; 2007

Visselpaj heter Erika och driver en feministisk blogg. Hon är en av Feministbibliotekets flitigaste läsare och när hon inte funderar över jämställdhet så gillar hon att fota och läsa deckare. Erika är partipolitiskt obunden men definierar sig själv som ”mer åt vänsterhållet med en och annan liberal touch”.

Mia Latvala:

Miyazaki, Hayao; Nausicaä of the Valley of the wind; 1982-1994

Mia är stolt scout och blivande bibliotekarie. Hon pratar som Mumintrollen och identifierar sig med Morran. När hon inte läser böcker gillar hon att vandra, curla hunden eller att titta på när Finland spöar Sverige i hockey-VM.

 

Catrine Norrgård:

Winterson, Jeanette; Skrivet på kroppen; 1993

Catrine Norrgård bor och verkar i Europa, för tillfället med Göteborg som bas. Hon är ordförande för HBT-liberaler och hon bloggar flitigt på Gucciflatan. När Catrine inte håller på med politisk dansar hon gärna till schlager eller åker till Lettland.

 

 

Ida Viklund:

Stridsberg, Sara; Drömfakulteten; 2006

Ida Viklund är liberal feminist och nationalekonom. Hon har en förkärlek för folkpartiet och ett stort engagemang för frågor som rör Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Hon tycker om att äta den mörkaste chokladen och funderar på ett ämne för en debutroman.

 

Sofia Karlsson:

Wieslander, Jujja; Mamma Mu; 1997-2008
Sofia Karlsson är politisk sekreterare på folkpartiets riksdagskansli. I sitt förra liv dansade hon orientalisk dans och drack små men frekventa mängder öl. Numera sitter hon mest hemma och ugglar med man och unge.

 

 

Karolina Lindén:

Skantze, Margareta; Vägen till Henne; 2010

Welchman, Lynn; Women and Muslim Family Laws in Arab States, 2007

Bjurman, Eva Lis; Catrines intressanta blekhet; 1998

Chavez Perez, Inti (red); Pittstim – Pissbomber, skogsporr och kärlek; 2008

Karolina Lindén är liberal och feministisk politiker som i höst kandiderar både till riksdag (Halland) och kommunfullmäktige (Härryda kommun i Bohuslän) för folkparitet. Hon bor i Mölnlycke utanför Göteborg och har tidigare bott i Åsa i Halland. På hennes blogg kan ni läsa mer om varför ni ska rösta på henne i höst.

 

Cecilia Elving:

Brown, Louise; Sex Slaves – the trafficking of women in Asia; 2000

Cecilia Elving är engagerad i liberala kvinnor och styrelseledamot i Folkpartiet i Norrmalm. Just nu jobbar hon lite för mycket med Scouternas motsvarighet till OS – World Scout Jamboree – och försöker samtidigt planera ett jämställt bröllop.

 

 

Gunilla Gustafsson:

Mundy, Liza; Michelle Obama – en biografi; 2009

Lundahl, Lisbeth; Amelia Adamo – sex recept för framgång; 2000

Alving, Barbro &; Ruffa; Bang om Bang; 2009
Gunilla Gustafsson bor i Stockholm, är aktiv i Folkpartiet Östermalm och förbundsordförande för  Liberala Företagare. Man träffar ofta Gunilla på arrangemang som Liberala Kvinnor ordnar och när hon inte gör det så kraschar hon gärna på trevliga människors soffor.

5 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. feministbrud

  Tack Nina! jag hoppas att du snart kommer att bidra med en gästrecension!!

 2. Nina Bäckström

  Feministbiblioteket är en utförlig och lättöverskådlig plats för att finna allt för en gedigen feministisk utbildning eller för den som vill; bli tipsad om mer lättsmält litteratur om kvinnors sitationer, erfarenheter och bedrifter. Hanna Lager har skapat en riktig guldgruva för alla vetgiriga jämställdhetsivrare och feminister.

 3. Karolina

  Hej Hanna! Jag blev så inspirerad av din presentation på Feministisk kraftfest igår. Jag har gått igenom min bokhylla och hittat minst 35 böcker som inte finns med i biblioteket än så länge. Ska sålla ut de bästa så får du snart några recenssioner! Hoppas allt är bra! Hör av dig när du kommer till bästkusten nästa gång! Kram

  1. feministbrud

   Hej Karolina! Jag tar jättegärna emot gästrecensioner! Ser mycket fram emot vad du har att bidra med.
   Kram

 4. FrökenBella

  Hej Hanna!
  Nu har jag skrivit en bokrecension som jag tror passar utmärkt till din blogg! Boken handlar om jämställdhetsarbete i förskolan och du kan säga om mina åsikter här:
  http://frokenbella.se/min-personliga-genusbibel/

  Hoppas att du tycker att den är värd att publiceras på din fantastiska blogg!
  Kram,
  Fröken Bella

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 − ett =

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>